Rijk Vink geniet met Jo Piels op WK

24-09-2013 08:30
VAN DE REDACTIE
0 reacties
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
RENSWOUDE - Rijk Vink beleefde zondag één van zijn mooiste dagen als manager van Cycling Team Jo Piels. De continentale wielerploeg onder leiding van de Renswoudenaar was één van de ploegen die in Italië meedeed aan het WK ploegentijdrit voor merkenteams. In het mondiale wielergeweld nam het team van Vink genoegen met een bescheiden 34e plaats. ,,Mee mogen doen was al een geweldige beloning voor ons. We hebben ervan genoten.”

door Edward Doelman

Piels ontving woensdag de onverwachte uitnodiging van de internationale wielerbond UCI om op te stappen in Montecatini Terme, nadat twee ploegen zich hadden afgemeld. Berden de Vries, Jochem Hoekstra, Jasper Hamelink, Steven Lammertink, Stefan Poutsma en Bram de Kort werden door Vink uitverkoren.

De invitatie voor het WK werd vooral als een bekroning op het goede seizoen beschouwd, verwachtingen waren er nauwelijks. ,,Normaal gesproken zouden we zeker zes weken lang elke week twee keer trainen. Nu trainden we pas zaterdag, een dag voor de race, voor het eerst in deze samenstelling. Dan moet je niet te veel verwachten. Bovendien zijn het niet de minsten tegen wie je rijdt”, vertelt Vink.

Alle ProTour-ploegen brachten hun tijdritvedettes in stelling. Zodoende namen de semi-professionele renners van Jo Piels het op tegen ploegen als Sky (de ploeg van Tourwinnaar Chris Froome werd derde) en Omega Pharma-Quick Step, met onder anderen Nicky Terpstra en de Duitser Tony Martin in de gelederen. De Belgische wielerformatie prolongeerde nipt de wereldtitel.

Piels mikte vooraf op een plaats bij de eerste dertig. ,,Dat was het grote doel, maar helaas brak al vroeg in de koers het zadel van Berden de Vries, één van onze beste tijdrijders. Met een mannetje minder moet elke renner weer sneller op kop, wat extra energie kost. Daardoor was het moeilijk om het tempo hoog te houden”, zag Vink vanuit de ploegleiderswagen.

Ook de ultrakorte voorbereiding werkte niet in het voordeel. Vink: ,,We maakten de nodige schoonheidsfoutjes, bijvoorbeeld bij de overnames en in de bochten. Dat kost elke keer minstens vijf seconden. Dat lijkt weinig, maar op een parcours van ruim 57 kilometer telt dat flink op.” Verder zat aan het begin een pittige klim. ,,Daar hadden we het heel zwaar.” Na de klim volgde een vlak parcours over brede wegen naar Florence. ,,Het was prachtig om te zien, in Florence zelf stond het publiek drie tot vier rijen dik. Dat was genieten.”

Uiteindelijk kwam Jo Piels met vier man aan de finish, goed voor de 34e tijd op ruim acht minuten van wereldkampioen Omega Pharma-Quick Step. ,,Helaas niet bij de eerste 30 ploegen, maar er zat niet meer in. Zo realistisch moeten we zijn.” Toch kon het weekend van Rijk Vink niet meer stuk. ,,We mogen aan belangstelling niet klagen en zijn zelfs live op de Belgische televisie geweest. Die publiciteit in een sport die van sponsoring aan elkaar hangt is alvast winst. Bovendien was dit een mooie ervaring en stimulans voor onze jonge ploeg. Als we volgend jaar in het wielerseizoen weer genoeg punten halen, kunnen we volgend jaar hopelijk weer meedoen.”

  • Agenda