Open brief aan de provincie Gelderland

9 september 2020 om 14:16 lokaal Deel je nieuws

Aan de Provinciale Staten van Gelderland.

Als inwoner van Scherpenzeel en dus ook noodgedwongen van de provincie Gelderland, maak ik mij ernstig zorgen over de wijze waarop mijn provincie geleid wordt. Ik richt mij daarom tot u als hoogste bestuursorgaan binnen de provincie met het dringende verzoek orde op zaken te stellen in onze mooie provincie.

Zoals waarschijnlijk wel bekend, speelt er momenteel een mogelijke samenvoeging van de gemeente Scherpenzeel met de gemeente Barneveld. Los van het feit of ik daar voor of tegen ben, moeten mij een aantal zaken van het hart, waarbij het provinciaal bestuur i.c. de commissaris van de Koning de inwoners van de gemeente Scherpenzeel ernstig misleid heeft en in een aantal gevallen zelfs ronduit gelogen. Ik vind dat niet passen bij een bestuur, dat zich wil inzetten voor haar inwoners en staat voor een open, eerlijke en transparante wijze van besturen.

Ik zal u enkele voorbeelden geven:

1.       Enkele jaren geleden is door Berenschot een onderzoek gedaan naar de toekomst van de gemeente Scherpenzeel. Uitgangspunt daarbij was het functioneren van Scherpenzeel als zelfstandige gemeente. Tijdens de informatie avonden is verschillende keren de vraag gesteld of dit onderzoek niet de opmaat was naar een plan om de gemeente op te laten gaan in de gemeente Barneveld. Dat werd keihard ontkend. Achteraf blijkt dit dus gelogen.

2.       Er werd een waarnemend burgemeester benoemd. Er is verschillende keren gevraagd of deze waarnemend burgemeester de opdracht had om Scherpenzeel als gemeente op te laten gaan in Barneveld. Dat werd keihard ontkend. Naar nu blijkt is dat ook een leugen.

3.       Er is meerdere malen vanuit de provincie aangegeven, dat er bij een eventuele beslissing rekening gehouden zou worden met de mening van de lokale bevolking. Bij een peiling stemde  86% van de bevolking voor zelfstandigheid. Daar wordt geen rekening mee gehouden. Dat is dus de volgende leugen.

4.       Tijdens het gesprek van de commissaris van de Koning met de gemeenteraad bleek, dat het provinciebestuur al enkele weken daarvoor een brief naar de minister van binnenlandse zaken gestuurd had, waarin al werd voorgesorteerd op opheffing van de gemeente Scherpenzeel. Toen de CvdK daarmee werd geconfronteerd kon hij daar geen bevredigend antwoord op geven en ontweek hij het antwoord. Dat was niet erg transparant en zeker ook niet het eerlijke antwoord.

Dit zijn enkele voorbeelden van leugens, die door het provinciaal bestuur zijn geuit de afgelopen jaren en die mijn vertrouwen in de provinciale politiek ernstig geschaad hebben. Alles overziende lijkt dit heel erg op onbehoorlijk bestuur, waar een bestuursrechter zeker een mening over zou willen geven. Ik wil u daarom met klem verzoeken alles in het werk te stellen om dit vertrouwen terug te winnen. Eén van de eerste acties zou zijn om te luisteren naar de inwoners en ook daadwerkelijk rekening te houden met de mening van de inwoners.

Wanneer dat niet gebeurt, spijt het mij zeer te moeten melden geen vertrouwen meer te hebben in de toekomst van onze gemeente bij de provincie Gelderland en adviseer ik ons gemeentebestuur aan de minister van Binnenlandse zaken te verzoeken om ons bij de provincie Utrecht aan te sluiten.

Met vriendelijke groet,

Jan van de Wetering

advertentie
advertentie