Das
Das Eline de Jong

Natuurwinst op de Veluwe

30 oktober 2020 om 10:03 Sport Deel je nieuws

Ecologisch gezien zijn de randen van de Veluwe erg boeiend. In het overgangsgebied -van hoog naar laag en droog naar nat- leven veel bijzondere planten en dieren, vooral waar grondwater aan de oppervlakte komt. De natuurgebieden Tongerense Heide en Wisselse Veen op de Noordoost-Veluwe zijn een mooi voorbeeld. Geldersch Landschap & Kasteelen wil hier de biodiversiteit verder stimuleren door herinrichting van een recent aangekocht tussenliggend terrein, voorheen bekend als het Hooge Zand. 

Geïntegreerde natuurgebied 
De wandelaar of fietser die vanaf de Tongerense Heide geleidelijk afdaalt naar het Wisselse Veen ziet droge en natte heide, vennen, bos, schraal grasland, een beek en uiteindelijk een bloemrijk, venig moerasland. GLK heeft in deze omgeving het merendeel van de terreinen in beheer, maar precies tussen Tongerense Heide en Wisselse Veen in ligt een bosgebied van ruim 35 ha dat jarenlang in particulier bezit was.  Het goede nieuws is dat GLK in mei dit jaar dit bosgebied heeft weten aan te kopen, in samenwerking met enkele betrokken buren en met steun van twee gulle gevers. Een mooie kans voor ontwikkeling van een geïntegreerd landschap waardoor er één groot en gevarieerd natuurgebied kan ontstaan. 

Wandelaars (nog) niet welkom 
Stevige hekken en borden ‘Verboden toegang’ die het naaldbos omgeven, maken duidelijk dat de vorige eigenaar geen prijs stelde op bezoek. De reden staat enkele meters hoog tegen een boom gespijkerd ‘Jachtterrein – levensgevaarlijk!’ GLK heeft de ambitie om hier een gevarieerd en klimaatbestendig bos te laten ontstaan met in elk geval een breed scala aan loofbomen zoals eik, lijsterbes, wilg maar ook zoete kers en linde.  Belangrijk is ook dat de abrupte grens tussen bos en grasland bij het Wisselse Veen wordt verzacht. Het doel is dat soorten die specifiek in een overgangsgebied gedijen, zoals grasmus, spotvogel, vlinders en muizen zich in deze omgeving nog meer gaan thuis voelen. Op termijn hoopt GLK via een wandelpad het aangekochte bos ook voor het publiek toegankelijk te maken.  

Financiering nodig! 
De ambitie en de hoofdlijnen van dit project zijn duidelijk, de precieze invulling en planning nog niet. Het is de bedoeling om later dit jaar een concreet projectplan te maken. De inhoud en uitvoering hiervan zijn mede afhankelijk van nog te verwerven financiering. Mocht u de natuurontwikkeling in dit gedeelde van de Noordoost-Veluwe ook belangrijk vinden, dan is een bijdrage van harte welkom. Dit kan via www.glk.nl.

advertentie
advertentie