Scherpenzeel
Scherpenzeel LinkedIn

Sluitende begrotingssaldi 2022 tot 2025

18 juni 2021 om 15:33 Lokaal Deel je nieuws

Volgens het college van Scherpenzeel ligt de gemeente goed op koers voor de komende jaren. Ondertussen zijn een aantal gemeenten bekeken. Zo heeft Elburg een sluitende kadernota aangeboden, als men kijkt naar de vier jaar in de nota. Van 2022 tot 2025, waarbij de laatste zelfs een positief resultaat laat zien van 4500 euro. 

Etten-Leur heeft 2020 afgesloten met een positief resultaat van 2.5 miljoen euro. Daarnaast geeft Barneveld aan dat men uitkomt op een positief resultaat van 1.5 miljoen. 
Maar het kan ook anders. Oldebroek heeft moeten aangeven dat er niet of nauwelijks ruimte is voor nieuw beleid. Tevens dat men voor 2022 een flink negatief resultaat verwacht, mits er geen bezuinigingen worden doorgevoerd. 

Scherpenzeel
Scherpenzeel heeft de Programmabegroting 2021 - 2024 aangeboden. Daarbij heeft de gemeente gemeld dat, als er gekeken wordt naar de meerjarige planning, de begroting positief zal zijn. Op de site staat dat deze begroting sluitend zou zijn voor de jaren 2021, 2022 en 2024. Indien men echter de opmerking onder het overzichtsstaatje bekijkt, lijkt het erop dat juist 2022 niet sluitend is en 2023 wel.  

In de cijfers zijn echter wel taakstellende bezuinigingen op het sociale deel doorgevoerd. Dat schijnt dus ook bij meerdere gemeenten voor te komen. Meestal gaat het dan om de Jeugdzorg. 
Scherpenzeel heeft dit ook aangegeven. Ook hier zijn de kosten voor de Jeugdzorg vaak veel hoger dan verwacht. Meestal draait het hier om onvoorziene uitgaven en nagekomen rekeningen. 

Jeugdzorg

In de meeste gemeenten wordt de Jeugdzorg aanbesteed en komt hier een aanbieder uit die mag gaan werken. De vraag is echter welke bedragen gebruikt zijn om de aanbesteding openbaar te maken. In Lelystad is dit bijvoorbeeld gebeurd - volgens een aanbieder - met de bedragen van 2018. 


De vraag is echter, hoe komt het nu echt dat de post Jeugdzorg niet sluitend te krijgen is. Komt het omdat er geen ervaring is bij de gemeenten? Of durft men niet de juiste vragen te stellen? Of gebruikt men oude bedragen zodat een nieuwe aanbieder hier nooit mee uit de voeten kan? 


Misschien is er een ander, een meer nijpend probleem. En dat is dat er meer jongeren gebruik moeten maken van de Jeugdzorg en moet er drastisch wat veranderen in de maatschappij. Opvoeding door ouders en zeker beter en meer luisteren naar de jongeren. En misschien kan de pandemie hier nog een raar staartje aan geven. 


Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

advertentie
advertentie