Paarden Ploegdag en de Lente vieren in de Gelderse vallei

29 maart 2015 om 00:00 Activiteiten

Ook dit jaar gaan we weer ploegen op boerderij Groot Zandbrink. Natuurlijk gaan we ploegen, want een traditie die in 1927 is gestart op deze boerderij houden we graag in ere.

Ploegen met paarden

Ploegen met paarden is een oud gebruik dat tot de jaren 60 een belangrijk onderdeel van het boerenbedrijf vormde. Urenlang liepen de paarden voor de ploeg, aangestuurd door "bouwmeester", zoals de boer of boerenknecht genoemd werden. In de jaren zestig veranderde het beeld op het platteland en namen grote tractoren het werk van de paarden over. Gelukkig zijn er nog boeren die ervaring met ploegen hebben opgedaan in hun jeugd. De Vallei Horstee/Stichting Behoud Oude Werktuigen vinden het waardevol dat deze kennis behouden blijft en overgedragen wordt aan een jongere generatie.

Op 11 april gaan er verschillende paardenrassen aan het werk, variërend van grote tuigpaarden tot kleine shetlanders. Een deskundige jury beoordeelt het werk en wijst de winnaar aan.

Na het ploegen worden er verschillende werktuigen gedemonstreerd om de grond verder te bewerken en in te zaaien: de eg, de cultivator en de zaaimachine. Allen getrokken door 1 of 2 paarden.

Werken met paarden brengt ons deze middag weer even terug naar het boerenleven van 100 jaar geleden. Mooie beelden, de geur van vers geploegde aarde en dat alles in de prachtige omgeving van Boerderij Groot Zandbrink/de Gelderse Vallei.

Overige activiteiten

Naast het ploegen zijn er deze middag diverse andere activiteiten op Groot Zandbrink: oude ambachten, rondleidingen over het erf en een natuurwandeling naar het gebied van de Moorsterbeek. Leden van de werkgroepen tuin, bijen, historische kring, houtbewerking en anderen vertellen u graag over hun werkzaamheden op Groot Zandbrink.

Voor de kinderen zijn er volop lentedieren (konijnen, kuikens, lammetjes) om te knuffelen. Ook zullen de schapen deze middag geschoren worden. Bij goed kunnen de kinderen op de boerenwagen stappen voor een paarden ritje door de omgeving.

Zie ook: www.paardenwerktuig.nl

advertentie
advertentie