Afbeelding
BDUmedia
Column

Milieubewust inzamelen?

2 februari 2021 om 08:23 Column

Anderhalve week geleden, tijdens de eerste winterstorm dit jaar, stonden de gele zakken al vroeg in de avond, vanwege de avondklok aan de straten. Er was wel gewaarschuwd voor de storm maar die sloegen de Scherpenzelers in de wind.

Donderdag, na de nachtelijke storm, lagen de zakken niet meer op de plaats waar ze neergezet waren.

Overal lagen de zakken verspreid en kapot door de straten van Scherpenzeel.

In de struiken, tuinen en sloten kon je het plasticafval vinden.

Is dit milieubewust inzamelen?

Nu iedereen steeds meer bewust gemaakt wordt, en ook noodzakelijk doordat het restafval maar één keer in de vier weken opgehaald zal worden, van het scheiden van huishoudelijk afval is de vraag zijn er alternatieven voor de inzameling in de gele zak?

Ja, natuurlijk de oranje PMD kliko. Op twitter ontstond die ochtend gelijk een storm van kritiek op de losse gele zakken door onder andere: de plaatselijke (twitter)makelaar, een DJ, een voetballer, een biologist en vogelaar allen van #teamoranjekliko.

Is de oranje kliko de oplossing voor de gele zakken?

Om dit te kunnen beantwoorden moeten we over de landgrenzen van Scherpenzeel heen kijken. Want ook landelijk spelen deze vraagstukken. Er zijn al gemeenten waar er niet meer apart afval ingezameld wordt en dit bij de afvalverwerker gebeurt.

Om nu nog een vierde kliko bij ons neer te zetten is misschien teveel plastic bij ieder huishouden. Als er eerst eens gedegen onderzoek en algemeen beleid gemaakt wordt wat de beste manier van inzamelen is dat voor ons en het milieu het allerbeste.

Bovenstaand beleid, als dat er al komt, zal ook nog wel heel lang gaan duren voordat het feitelijk ingevoerd zal worden.

Ik stel dan ook voor aan de gemeenteraad maak een rekensom wat het kost om de gele zakken te vervangen door de oranje kliko’s. Er is vast nog wel een potje met reserves waar dit uit bekostigd kan worden. Laat net zoals vroeger de uitreiking van de kliko´s door onze plaatselijke verengingen doen zodat zij ook nog een eurootje kunnen verdienen in deze moeilijke tijd.

We hoeven toch niet op de fusie met Barneveld te wachten waar ze al de oranje kliko hebben, ook dit kunnen we toch zelfstandig regelen en uitvoeren?

Een beter milieu begint bij onszelf.                

de twaalfde man

Afbeelding
advertentie
advertentie