Burgemeester Wimar Jaeger van Scherpenzeel.
Burgemeester Wimar Jaeger van Scherpenzeel. Gemeente Scherpenzeel
Column

Samen van de stikstof af

Column

Tienduizenden boeren zijn vandaag naar Stroe gegaan.

Gelukkig kun je in ons land protesteren als er iets gebeurt wat je niet bevalt. Dat de boeren zich zorgen maken, is heel begrijpelijk. En als we bedenken dat grote milieumaatregelen uiteindelijk vertaald worden in het individuele familiebedrijf, is het dan ook begrijpelijk dat de boeren hun stem flink zullen laten horen. Ik denk dan ook dat je daar ruimte voor moet bieden.

Tegelijkertijd mag je de vraag stellen of we het stikstofdossier oplossen door te ‘zenden vanuit Den Haag naar Stroe’ en vice versa. Nog voordat het kabinet met z’n stikstofplannen naar buiten kwam, was het nieuws natuurlijk alweer uitgelekt. Diverse collega-burgmeesters en ikzelf, raakten daar wel wat geïrriteerd over. Ook omdat het moeilijk voorstelbaar is dat dat uitlekken op toeval berustte. De onrust was gelijk heel groot. Begrijpelijk als je ziet dat onze regio één van de plekken in Nederland is, waar het er wel heel hard aan toe gaat. 

Toegegeven: Scherpenzeel kent geen heel groot boerenstand, dus voor onze gemeente is in dat opzicht de dreiging beperkt, maar bij de buren zijn de zorgen terecht groot.  Ik zal de laatste zijn om te zeggen dat we de stikstof uitstoot maar voor lief moeten nemen. Nee, zeker niet, we kunnen en zouden er ook niet onderuit moeten willen om beter voor onze natuur te zorgen. En ja, dat heeft consequenties. 

Tegelijkertijd zou je wensen dat politici die besluiten nemen en de boeren die het moeten ondergaan, samen kijken naar de problematiek. Je komt er immers beter uit wanneer je niet tégen elkaar, maar mét elkaar praat. Je zou je kunnen voorstellen dat lokale overheden daar een rol in kunnen spelen. Maar helaas, de gemeenten vernemen de plannen ook alleen via de media. 

Zeker, de minister ging in gesprek met provincies, maar in Den Haag heeft men de weg naar de plaats waar het moet gebeuren nog niet gevonden. Ik zou de minister adviseren lokale bestuurders, zeker die uit de gebieden waar de grootste klappen lijken te vallen, eens wat meer te betrekken en zo gebruik te maken van degenen, die hun gebied en dus ook hun boeren het beste kennen. Burgemeesters zouden veel kunnen betekenen bij het leggen van de verbinding tussen wat moet en wat kan.

advertentie
advertentie