De hop op landgoed Klein Bylaer.
De hop op landgoed Klein Bylaer. SvenValkenburg

Scherpenzeler fotografeert zeldzame hop bij Barneveld

25 maart 2023 om 10:16 Dieren

SCHERPENZEEL/BARNEVELD Vogelaars Jiske Pool en Santos van den Broek uit Barneveld waren de eersten die vrijdagmiddag een zeldzame hop zagen en fotografeerden op landgoed Klein Bylaer bij Barneveld. 

Zij meldden dat op waarneming.nl, waarna collega-vogelaar Sven Valkenburg uit Scherpenzeel direct naar de opgegeven locatie reed - in de omgeving van de Dronkelaarseweg - en bijgaande foto’s maakte. Hij mailde deze naar de redactie. ,,Helaas lukte het mij niet om de hop met opgezette kuif te fotograferen, toen was ik nog aan het tijgeren’’, zegt Valkenburg. Klein Bylaer is onderdeel van een groter natuurgebied, dat bekend staat als Het Paradijs. 

DOORTREKKER ,,Noordelijke hoppen overwinteren in tropisch Afrika. Veel hoppen uit Zuid-Europa zijn standvogel. In Nederland zijn ze als zeldzame doortrekker vooral te zien in de periodes maart-mei en augustus-oktober’’, is te lezen op vogelbescherming.nl. Kenmerkend is een grote kuif die ,,opgericht kan worden om allerlei emoties mee te communiceren’’. ,,De hop eet grote insecten, zoals meikevers, rupsen, emelten en veenmollen; ook slakken en kleine reptielen. De vogel zoekt vooral voedsel op de tast door de lange snavel in de grond te prikken.’’

Jiske Pool uit Barneveld fotografeerde de hop met opgezette kuif.
De hop op landgoed Klein Bylaer.
De hop op landgoed Klein Bylaer.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie