‘Alle muziek klinkt weer als nieuw’ in de Achthoek

22 jul, 11:40 hartenziel Janneke Hek
Het orgel in de Achthoekkerk met links Henk Hazeleger, achter de toetsen Martin de Jong.
Het orgel in de Achthoekkerk met links Henk Hazeleger, achter de toetsen Martin de Jong.

SCHERPENZEEL Na veertig jaar sparen klinkt het orgel van de Achthoekkerk als nooit tevoren. Organist Martin de Jong zit zichtbaar genietend achter de toetsen. 

Onlangs is het orgel opgeknapt en uitgebreid met een tweede klavier, ook is het orgel deels elektronisch. ,,Eens in de veertig jaar heeft een kerkorgel groot onderhoud nodig. Dit kost het nodige en daarom wordt er meestal ruim van te voren gestart met sparen en geld inzamelen onder de gemeenteleden”, vertelt Henk Hazeleger van de Achthoekkerk. 

MAAKTE INDRUK Hij, Martin de Jong en Henny Maat vormen de orgelcommissie. De laatste renovatie aan het orgel vond in 1982 plaats. Toen was de wens voor een tweede klavier er al. Onder de gemeenteleden is een enquête gehouden over de wensen en is nagegaan hoeveel budget er was. Er is jaren lang gespaard op een speciale spaarrekening. ,,Soms maakten gemeenteleden sponta..

Mis niks, lees alles van Scherpenzeel


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Scherpenzeel en omliggende plaatsen met de Scherpenzeelse Krant. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van de Scherpenzeelse Krant lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Scherpenzeel.