Van de Pol (links) en Dissels bij de wieken van de replicamolen.
Van de Pol (links) en Dissels bij de wieken van de replicamolen. Janneke Hek

Platteland Anders restaureert standerdmolen

Historie

SCHERPENZEEL In de nadagen van de oorlog bliezen de Duitsers de standerdmolen aan de Molenstraat op, maar de leden van Platteland Anders maakten een replica van deze molen.

Inmiddels zijn de werkzaamheden zover gevorderd dat de molen zijn plaats in kan nemen aan de Stationsweg. Het ondersteunende geraamte staat er al enige maanden. Dat riep weleens vragen op bij voorbijgangers.

[HOUTEN BOUWSEL] ,,Ze vroegen zich af wat het houten bouwsel voorstelde. Voorheen stonden hier de letters van Scherpenzeel in struiken, nu een verhoging waar de molen op geplaatst wordt”, vertelt Bert van de Pol. Hij is samen met andere leden van Platteland Anders (PA), zoals Dick Geurts en Gerard Dissels, al maanden druk met de bouw. De uiteindelijke molen wordt 5 meter hoog, met wieken van negen meter lang. ,,Je kunt er niet omheen kijken”, lacht Dissels.

[MAALDERIJ] De standerdmolen was 75 jaar geleden bedoeld als maalderij voor de bakkerij. De Duitsers waren echter bevreesd dat het als uitkijktoren gebruikt kon worden en bliezen het uit voorzorg op. Toen de herdenking van 75 jaar bevrijding in zicht kwam, bedacht Geurts twee jaar geleden dat het mooi zou zijn om de molen na te bouwen. Buro voor Bouwkunde Liefting, maakte naar aanleiding van oude foto’s een ontwerp op schaal waar de Platteland Anders-leden mee aan het werk konden. De molen stond destijds aan de Molenstraat en was achthoekig. Vandaar dat ook de latere Achthoekkerk die vorm kreeg. Het hout voor de replica werd 'op ambachtelijke wijze' gewonnen. De familie Harthoorn stelde bomen beschikbaar van haar grondgebied, en na wat kapwerk werden de stammen vervoerd naar het terrein van Dick Geurts aan Kolfschoten 14. Hier zaagden de leden van PA het hout in planken en verwerkten het uiteindelijk tot de replica. Alle onderdelen staan inmiddels in de verf en zijn klaar om samengesteld te worden. De leden van PA verwachten binnenkort de molen op te bouwen. ,,We hopen dat de burgemeester bereid gevonden kan worden om de molen te onthullen. Het is toch bijzonder om zo’n historisch bouwwerk 75 jaar later weer terug te hebben in Scherpenzeel”, aldus Dissels. Oorspronkelijk was het idee om de molen op de originele plek te plaatsen, maar hier waren de omwonenden 'niet zo enthousiast' over. Uiteindelijk werd deze zichtlocatie in overleg met de gemeente gevonden. De firma Berkhof deed het grondverzet om de plek bouwrijp te maken.

[DOELTREFFEND] Het was even zoeken naar de kleuren van de molen, er zijn slechts zwartwit-foto’s van overgebleven. De gekozen kleuren zijn simpel maar doeltreffend, vinden de bouwers. Zwart, wit en crème. Het hout is duurzaam en van lokale origine. De zestien leden van Platteland Anders vonden het 'een mooi project'. ,,We hadden ter ere van 75 jaar bevrijding al veel kunstwerken gemaakt, die liggen nu klaar om hopelijk in 2021 getoond te worden. Corona gooide ook hier roet in het eten”, aldus Van de Pol. Geurts is blij dat Platteland Anders na vijftien jaar nog steeds een enthousiaste club is. ,,Al zijn er nog maar een paar van het eerste uur, er zijn diverse leden overleden, maar de club blijft stabiel van omvang”.

advertentie