Onder de woning van Het Poorthuis zijn knekels gevonden

30 aug, 06:41 Historie collectie Oud-Scherpenzeel
Het Poorthuis na de restauratie in 2004.
Het Poorthuis na de restauratie in 2004.

SCHERPENZEEL Tegenover de Grote Kerk staat rijksmonument het Poorthuis. Onder die naam kent iedereen het pand dat oorspronkelijk een tuinmanswoning is. Het ‘echte’ Poorthuis is allang verdwenen. De tuinmanswoning stamt uit 1858, maar er zijn verschillende elementen van een eerdere bebouwing teruggevonden.

Op een tekening van Jan van Diepenem uit 1641 is het Poorthuis, ook wel Rechthuis genoemd in die tijd, ingetekend. De rechtszaal bevindt zich boven de poort.

In de achttiende eeuw staat het Poortgebouw aan de oostkant van de toegangspoort tot het park bij Huize Scherpenzeel. In de zeventiende eeuw is daarnaast een bierbrouwerij gevestigd. Later is dat het huis van de tuinman die in dienst is familie Royaards, eigenaar van Huize Scherpenzeel. Vandaag gaat het over de restauratie en de geschiedenis van die tuinmanswoning. De gemeente Scherpenzeel opent in 1976 het Poorthuis, omdat het een geheel vormt met Huize Scherpenzeel. De gemeente wil het pand laten restaureren. Zover is het nog lang niet. Daarom wordt het huis eerst verhuurd aan de f..

Mis niks, lees alles van Scherpenzeel


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Scherpenzeel en omliggende plaatsen met de Scherpenzeelse Krant. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van de Scherpenzeelse Krant lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Scherpenzeel.