In Scherpenzeel was er tot 1969 een landbouwschool

27 nov, 06:40 Historie collectie Vereniging Oud Scherpenzeel
De landbouwschool aan de Brinkkanterweg in 1930
De landbouwschool aan de Brinkkanterweg in 1930

SCHERPENZEEL Voor veel boeren geldt dat de wintermaanden minder hectisch zijn dan de rest van het jaar. Vroeger was dat niet anders. Een prima tijd om jezelf te ontwikkelen door een cursus te volgen op de landbouw-winterschool. Later is de landbouwschool de plek om kennis op te doen.

Voordat het lager landbouwonderwijs in Nederland vorm kreeg, waren er ook hier in de regio op middelbaar niveau landbouwwinterscholen. Het onderwijs op deze scholen was geconcentreerd in twee of drie opeenvolgende jaren tijdens de wintermaanden, meestal in de avonduren. De eerste scholen op dit niveau werden opgericht in 1893. Ons land telde in 1910 negen landbouwwinterscholen, tien jaar later waren dat er al twintig. De minimum leeftijd voor deze scholen bedroeg 16 jaar, de leerlingen moesten (uitgebreid) lager onderwijs hebben gevolgd. Initiatiefnemers voor de landbouwwinterscholen en -cursussen waren vaak landbouworganisaties, zoals het Utrechts Landbouw Genootschap (U.L.G.).

Mis niks, lees alles van Scherpenzeel


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Scherpenzeel en omliggende plaatsen met de Scherpenzeelse Krant. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van de Scherpenzeelse Krant lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Scherpenzeel.