groep 7 warme truiendag
groep 7 warme truiendag Ria van de Bor met toestemming

Warme truien dagKimaatburgemeester geeft gastles op basisscholen Renswoude

2 februari 2024 om 16:20 Lokaal Deel je nieuws

De klimaatburgemeester Rob van de Bor, geeft gastlessen op de Stifthorst aan de groepen 4 tot en met 8 en op de Borgwal (groepen 5 tot en met 8) in Renswoude.

Wat is klimaat, wat bedoelen we met biodiversiteit en waarom moeten we zuinig zijn met energie?

Waarom verandert het klimaat in een hoger tempo dan ooit eerder gemeten? Wat zijn de voordelen van een leefomgeving die in evenwicht is?

Dat wordt door Rob en zijn vrouw Ria uitgelegd.

Energie besparen in huis

Daarna denken we met elkaar na op welke manieren op school en in de huizen waar we wonen energie kunnen besparen. De leerlingen noemen zonnepanelen, isoleren, dubbelglas. In bijna ieder huis roepen vaders en moeders regelmatig: “lampen uit en deuren dicht” Dat het niet alleen goed is voor je portemonnee maar ook voor het milieu dat hebben ze tijdens de les geleerd. Verwarming wat lager zeten en een warme trui aan helpt ook. Net als opladers uit het stopcontact halen.

Groene omgeving om in te wonen

Een volgende vraag is: “vinden jullie Renswoude mooi groen?”  Antwoorden zijn: nu niet, het kan beter, in de zomer wel” Met hulp van enkele voorbeelden zoals het gebruik van een regenton, inzaaien, groene daken en natuurvriendelijke speelplekken is de conclusie dat het  nog beter kan. Het stukje grond op Beekweide wat vorig jaar door groep 6 van de Stifthorstschool is ingezaaid heeft het al bewezen. Zo ook de aanplant door de gemeente op Spikhorst. Meer bomen planten vinden de kinderen ook een goed idee.

Zwerfafval

Wat betekent zwerfafval in onze leefomgeving en waarom is het beter hondenpoep op te ruimen? Ook hondenpoep geeft Co2  in de lucht en teveel stikstof is in de grond en niemand  wordt blij van poep aan je schoenen. Kinderen vinden het vaak leuk om zwerfafval op te ruimen. Nu dat kan weer op 23 maart, landelijke opschoondag.

Energie zuinig vervoer

Hoe kun je energiezuinig   reizen? Mooi is het om te horen dat de leerlingen bijna allemaal lopend of op de fiets naar school komen. Maar ja op de fiets naar Griekenland is wel heel ver. Elektrische auto’s worden ook veel genoemd.

Tips van de leerlingen

Nog meer tips door de leerlingen gegeven zijn korter douchen, zuinig met water, moestuintje maken, meer lezen dan gamen, was aan een rek laten drogen, spullen hergebruiken (denk aan de kringloopwinkel), kleding, boeken en speelgoed ruilen.

De laatste boodschap van de klimaatburgemeester is, ieder klein stapje is een stapje op weg naar een betere wereld. Doe wat bij je past! Renswoude op groen, samen doen!

advertentie
advertentie