Nieuwbouwproject Akkerwinde in Scherpenzeel.
Nieuwbouwproject Akkerwinde in Scherpenzeel. Janneke Hek

Woningmarkt Scherpenzeel onder druk

lokaal

SCHERPENZEEL Schaarste aan bestaande woningen, gewilde nieuwbouw en tekort aan sociale huurwoningen. Ook in Scherpenzeel staat de woningmarkt onder druk. Makelaars zien een tendens waarbij er meer durf is om een andere woning te kopen, terwijl het eigen huis nog niet verkocht is. Maar ook een prijsstijging doordat er meer vraag dan aanbod is. Starters en alleenstaanden hebben het met name moeilijk in Scherpenzeel.

Gerben van Es van T&A Van Es makelaardij kijkt terug op een mooi jaar. ,,Met name 'jonge' woningen worden snel en goed verkocht. Ook zie je dat het aanbod op de bestaande markt is teruggelopen en hierdoor is er echt schaarste ontstaan. Wat dat betreft is de start verkoop van nieuwbouwproject Akkerwinde wenselijk."

Voor 2019 staan er diverse nieuwbouwprojecten op stapel. Zo wordt start de tweede fase van de kavels die de gemeente Scherpenzeel uitgeeft in Akkerwinde. Ook het nieuwbouwproject op het terrein van kwekerij Stuivenberg. 'Op Zuid Scherpenzeel begint.

Makelaars zien mogelijkheden genoeg voor kopers. En wanneer er gekocht wordt, ontstaat er vanzelf ruimte voor doorstroming. Zodat er ook voor startende kopers wat te kiezen valt. De hypotheekrente is op het moment aan de lage kant. Wat volgens notariskantoor Veldjesgraaf en Korlaar ook voor overhaaste beslissingen zorgt bij huizenkopers. ,,Na aankoop is er de mogelijkheid van drie dagen bedenktijd. Hierbij blijkt soms dat de financiering van de woning toch niet mogelijk blijkt te zijn. Daarom raden wij aan om je te laten adviseren door een aankoopmakelaar of een gesprek met een financieel adviseur of notaris. Dan weet je wat eventuele valkuilen zijn, notarieel gezien."

[SCHAARSTE] René Doornbos van René Doornbos Makelaardij signaleert: ,,Marktconform geprijsde woningen in kwalitatief goede staat zijn in het algemeen binnen een redelijke tijd verkoopbaar. In Scherpenzeel blijft behoefte aan betaalbare koopwoningen met name in het segment midden- en hoekwoningen, ook zijn levensloopbestendige woningen in trek. In het betaalbare huurwoningsegment is een duidelijke schaarste aan woningen aanwezig, vooral voor alleenstaanden; hetzelfde geldt in de koopsector voor alleenstaanden". Doornbos ziet ook een verschuiving in het aankopen van wonen door mensen van buiten Scherpenzeel. ,,Een duidelijke tendens is dat mensen die voorheen graag in plaatsen als Amersfoort, Zeist, Leersum, Doorn en Driebergen zouden willen kopen nu uitwijken naar wat 'goedkopere' plaatsen in de omgeving".

[OUDERS] Pieter Blaauwendraad van Blaauwendraad Makelaardij ziet ook de druk op de huizenmarkt. ,,De laatste vijf huizen heb ik binnen een week verkocht. Het valt me op dat het voor starters erg lastig is om een woning te bemachtigen, daar de prijzen erg gestegen zijn en de leennormen van banken gedaald zijn door de laatste crisis. Omdat ik ook financieel adviseur ben, merk ik dat er vaak ook ouders ingeschakeld worden om de hypotheek rond te kunnen krijgen. Het is nog maar de vraag of de nieuwbouw dit oplost, omdat dit ook maar een beperkt aanbod wat voor starters haalbaar is. Misschien is het wel raadzaam om nog even te wachten met aankopen als starter, daar de prijzen nu extreem hoog liggen".

Afbeelding
advertentie