Erik en Karin in de overdekte uitloopstal.
Erik en Karin in de overdekte uitloopstal. Adriaan Hosang

Kipproducten van de boer: 'Open, eerlijk en transparant'

21 februari 2019 om 16:34 lokaal

RENSWOUDE Al heel wat jaren zijn Karin en Erik van Veldhuisen actief in de pluimveesector. Eerst aan de Wittenoordseweg in Renswoude, daarna in Biddinghuizen en sinds een aantal jaren aan de Biesbosserweg in Renswoude.

Eind december zijn Karin en Erik gestart met de verkoop van kipproducten aan de particulier, zo legt Karin uit. Op ons bedrijf houden we vleeskuikens met het keurmerk 'Beter Leven 1 ster'. Dat klinkt mooi, maar wat houdt dat eigenlijk in? Karin: ,,In eerste instantie komen de kuikens in een stal van 25 bij 100 meter. Bij ons blijven ze acht weken. Ze hebben een overdekte uitloop. Onze dieren hebben twee keer zoveel ruimte als een traditioneel gehouden vleeskuiken. We zorgen ook voor strobalen, waarin ze kunnen pikken, zich vermaken en we strooien tarwe op de grond, zodat ze kunnen scharrelen. Als de dieren drie weken oud zijn, gaan de luiken open en kunnen ze in de overdekte uitloop".

GOED TOEVEN Sinds ze aan de Biesbosserweg wonen houden ze al vleeskuikens, maar op een zeker moment ontstond het idee om zelf aan de particulier te gaan leveren. Erik geeft aan voorstander te zijn van de zogenaamde 'korte keten'. Zo kan je van boer naar consument de lijnen zo kort mogelijk maken. Om dat alles nog beter onder de knie te krijgen, volg ik een cursus".

Een kijkje in de stal waar de vleeskuikens huizen, leert dat het voor de dieren goed toeven is. Ruimte genoeg en gezellig scharrelend in het stro vermaken ze zich kennelijk.

Erik legt uit hoe de procedure in z'n werk gaat. ,,Wanneer de vleeskuikens slachtrijp zijn, gaan ze naar de slachterij. Nadat ze geslacht zijn wordt het vlees meteen diep ingevroren. Toen we besloten hadden om aan huis kipproducten te verkopen hebben we besloten om dat op vrijdagmiddag te doen, van 13.00 tot 18.00 uur. Sinds kort kun je via de webshop online onze producten bestellen. Je kunt bij ons terecht voor kippendijen tot kiprollade, van kipling tot kipschnitzel, voor scharrelkip in een ovenzak en nog veel meer. Via www.kipvandeboer.nl komt men erachter wat er bij Kipvandeboer allemaal te koop is.

ANDERE KIJK ,,We zijn nu een aantal weken bezig en mensen weten de weg al goed naar ons te vinden, legt Karin uit. ,,Het leuke voor de klant is dat wanneer men kip komt kopen men ook een kijkje in de stal mag nemen. We willen op deze manier het negatieve beeld van de boer, dat helaas nog vaak heerst, wijzigen door te laten zien hoe wij het doen". Open, eerlijk en transparant. Als mensen zien hoe de dieren leven en verzorgd worden, dan geeft dat vaak toch een andere kijk op de zaak. Daarnaast zal duidelijk worden dat men een eerlijk stukje vlees krijgt".

Onlangs hadden ze nog een actie en kregen klanten bij de aankoop van kip een treesje eieren mee. van Eitje van de boer, een collega die zijn eieren rechtstreeks aan de consument en groothandel verkoopt.

Momenteel zijn Erik en Karin ook in gesprek met Boeren Hart, een bedrijf in Scherpenzeel dat alleen streekproducten verkoopt en aan de Horeca. Daaraan willen ook zij graag kipproducten leveren", legt Karin tenslotte uit. ,,Scharrelkip van kipvandeboer.nl is zeker aan aanrader.''

advertentie
advertentie