Afbeelding
Archief BDUmedia

Flink minder auto's opengebroken in Scherpenzeel

26 februari 2019 om 18:41 lokaal

SCHERPENZEEL/RENSWOUDE In de gemeente Scherpenzeel zijn vorig jaar 23 procent minder auto-inbraken gepleegd dan in 2017, meldt de vergelijkingssite voor verzekeringen, Independer 'op basis van de laatste auto-inbraak cijfers van de politie'. In totaal werden in vorig jaar 10 kraken gemeld in Scherpenzeel. In de hele provincie Gelderland daalde het aantal inbraken met 18 procent. In Renswoude werden precies evenveel auto's opengebroken in 2017 en 2018; beide jaren 9 stuks.

De omliggende gemeenten Woudenberg (-27 procent), Utrechtse heuvelrug (-3), Barneveld (-3) en Ede (-11) lieten ook een daling zien. Veenendaal (26 procent) en Rhenen (27) kregen juist te maken met meer inbraken.

Landelijk vond gemiddeld iedere 10 minuten in het afgelopen jaar een auto-inbraak plaats. In totaal registreerde de politie in 2018 bijna 55 duizend auto-inbraken. De meest gestolen spullen zijn een ingebouwd navigatiesysteem, radio, andere inhoud van de auto (zoals in het dashboardkastje of spullen zichtbaar vanaf de buitenkant) en tot slot overige auto-onderdelen (airbags, velgen, koplampen).

DEKKING Independer signaleert verder dat weinig mensen zich realiseren dat bij diefstal van losse spullen uit de auto, de autoverzekering hiervoor geen dekking biedt. Als een dure zonnebril of een smartphone uit de auto wordt gestolen, kan men deze mogelijk claimen via de inboedelverzekering. Dekkingsvoorwaarden verschillen echter flink per verzekeraar. Zo biedt de ene inboedelverzekering een maximum dekking van 1.000 euro voor spullen die uit de auto worden gestolen, terwijl de andere maximaal 250 euro dekt. Bovendien zijn er inboedelverzekeringen die helemaal geen dekking bieden bij auto-inbraak. Ook zitten er verschillen in wát er gedekt wordt.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie