Burgemeester Petra Doornenbal plant met scholieren een boom bij de nieuwe Borgwalschool.
Burgemeester Petra Doornenbal plant met scholieren een boom bij de nieuwe Borgwalschool. Adriaan Hosang

'Voor zuurstof en voor onze toekomst'

28 maart 2019 om 06:01 lokaal

RENSWOUDE Voor de scholieren van groep 6 van de christelijke basisscholen De Borgwal en De Stifthorst was het woensdag boomplantdag.

Voordat de scholieren echt de bomen gingen poten, hadden Rob en Ria van de Borg, net als in voorgaande jaren de groepen op beide scholen bezocht en was er ook een buitenles in het kasteelbos.

VIER JAARGETIJDEN Op school waren de leerlingen creatief bezig geweest. Zo werden door de leerlingen van beide scholen themapanelen creatief ingevuld voor de boomfeestdag. Leerlingen van De Borgwal" hadden daarbij gekozen voor de vier jaargetijden.

Het thema van Boomfeestdag 2019 was dit keer 'Bomen voor iedereen'.

Rond 10.00 uur verschenen de groepen scholieren van beide scholen bij de nieuwe Borgwalschool, want daaromheen zouden de bomen gepoot gaan worden.

AMBTSKETEN Burgemeester Petra Doornenbal en wethouder Marieke Teunissen waren bij de school aanwezig. De burgemeester hing haar ambtsketen om en vroeg de scholieren of zij ook wisten welke kant voor moest hangen.

Ze was al eens op school geweest en had tekst en uitleg gegeven over het gebruik van de ambtsketen. De ene kant hangt voor wanneer het een activiteit betreft in het dorp, bijvoorbeeld een opening of de boomplantdag. De andere kant is duidelijk bedoeld voor het moment waarop zij, in naam van de koning, actief is. Zoals bij de uitreiking van een koninklijke onderscheiding, bijvoorbeeld vorig jaar bij mevrouw Van de Bor.

MEER ZUURSTOF Doornenbal richtte zich tot de scholieren: ,,Goed dat jullie er zijn. We gaan zo bomen poten, weten jullie waar die belangrijk voor zijn?". Al snel kwamen de eerste reacties van de scholieren: ,,Voor meer zuurstof en voor onze toekomst". directeur Jan Hendriksen van De Borgwal die net bezig was met een rondleiding/bezoek aan de achterkant van de school verscheen boven op het dak van den school.

Tot slot wees burgemeester Petra Doornenbal op Marieke Teunissen en vroeg ze aan de schooljeugd of ze wist wat haar functie was. Enkelen wisten dat goed te verwoorden.

BOOMFEESTDAG-FLES Nadat er aan alle vrijwilligers een boomfeestdag-fles was uitgereikt, wees burgemeester Doornenbal op de twee panelen die nog onder een afdekkleed stonden.

Haar vraag was: ,,Hebben jullie die borden al gezien? Ik heb die van De Stifthorst op hun website gezien. Jullie hebben daar hard aan gewerkt en ze zijn vast ook heel mooi geworden."

Even later werden de groene afdekkleden weggehaald en werden de creaties van beide scholen, voor de boomfeestdag zichtbaar. Enkele scholieren maakten meteen duidelijk dat het erg leuk werk was geweest.

Even later mochten de scholieren in groepjes zelf aan de slag. Spades werd uitgedeeld en ze konden gaan graven. Het werden flinke gaten, want het waren grote bomen. Nadat rond en achter de school en Het Borghonk de bomen gepoot waren, ging iedereen terug naar school.

Burgemeester Petra Doornenbal onthult één van de themapanelen.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie