Afbeelding
Archief BDUmedia

Europese verkiezingen: Veel vrouwen verkiesbaar

lokaal

SCHERPENZEEL Tijdens de aankomende Europese verkiezingen zijn in totaal 120 vrouwen verkiesbaar. Dat is bijna veertig procent van de kandidaten; een aanzienlijk groter deel dan bij de laatste drie verkiezingen in Nederland. Bij GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren zijn vrouwen in de meerderheid. 

Dat blijkt uit een analyse van LocalFocus op basis van de definitieve kandidatenlijsten voor 23 mei. In totaal dingen 308 kandidaten verspreid over zestien partijen mee naar een zetel in het Europarlement. Drie partijen hebben een vrouwelijke lijsttrekker: CDA, Partij voor de Dieren en D66.

GroenLinks telt relatief gezien de meeste vrouwen op de kieslijst: 80 procent. Ook de SP en de Partij voor de Dieren hebben een kandidatenlijst die voor meer dan de helft uit vrouwen bestaat. Op de kandidatenlijsten van Forum voor Democratie, vandeRegio & Piratenpartij en de PVV zijn bijna geen vrouwen terug te vinden. Jezus Leeft heeft als enige partij geen enkele vrouw op de kandidatenlijst. Deze evangelische partij is met drie (mannelijke) kandidaten dan ook de kleinste club die meedoet aan de verkiezing.

Het aandeel vrouwen dat zich verkiesbaar heeft gesteld voor de Europese verkiezingen is aanzienlijker hoger dan bij eerdere stembusgangen. Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van dit jaar bestond net iets meer dan een derde van de kieslijsten uit vrouwen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 was dit 28 procent en bij de Waterschapsverkiezingen zelfs nog geen kwart.

Wil je alle volledige kandidatenlijsten bekijken, kijk dan hier.

advertentie
advertentie