De leden van Con Amore in het park van Kasteel Renswoude.
De leden van Con Amore in het park van Kasteel Renswoude. Adriaan Hosang

Con Amore 60 jaar: 'Gezellig koor, 't lijkt wel familie'

4 juni 2019 om 12:41 lokaal

RENSWOUDE De Christelijk Gemengde Zangvereniging Con Amore bestaat zestig jaar. Het koor wil dit niet ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom geeft het zaterdag 15 juni een jubileumconcert in de Koepelkerk in Renswoude.

Con Amore heeft volgens de leden z'n bestaansrecht bewezen. Niet altijd was het even makkelijk om mensen te interesseren voor het koor. Maar er is sprake van een stijgende lijn. De gemiddelde leeftijd is daardoor ook omlaag gegaan. Het blijft moeilijk om zangers, vooral heren, te interesseren in het gezamenlijk zingen van een breed repertoire.

STEMVORMING Con Amore zingt christelijke liederen, maar daarnaast ook grotere klassieke werken. Het koor geeft ook met enige regelmaat concerten en daarnaast zingt het ook in bijvoorbeeld kerkdiensten en in verzorgingstehuizen.

Con Amore betekent 'met liefde' en dat is ook wat de leden, via zang, willen waarmaken. Er wordt in een 'fijne sfeer' hard gewerkt aan het samen musiceren. Daarbij is er steeds veel aandacht voor stemvorming.

Lia Hoogeweg, bestuurslid van Con Amore en al vijfentwintig jaar lid van het koor: ,,Zingen geeft voldoening. Ben ik moe en ga ik naar de repetitie, dan is mijn vermoeidheid weg en heb ik een lekker gevoel als ik daarna thuiskom.

Het is jammer dat sommige oudere leden hebben moeten afhaken, maar gelukkig hebben we er wat nieuwe gezichten bij gekregen. Mannenstemmen, vooral bassen hebben we tekort. Vraag je mannen om te komen zingen, dan is het al snel 'ik kan niet zingen'. Dat is jammer, kom het gewoon eens proberen en ervaren. We kunnen in het koor nog diverse stemmen gebruiken."

PIANO EN PAUKEN In verband met het komende jubileumconcert, op zaterdag 15 juni in de Koepelkerk van Renswoude, hebben leden flyers verspreid. Hoogeweg: ,,Het wordt echt een gigantisch mooi concert met muziek van onder anderen Johan Sebastian Bach, Joseph Haydn en Felix Mendelssohn. Eén en ander wordt muzikaal begeleid door een strijkkwartet, (barok)trompetten, piano, pauken, slagwerk, fluit en zang van Jeannette van 't Veld, mezzosopraan".

Toen we pas repeteerden, was er iemand die het gezang vanaf de gang hoorde en de deur opende. Gewoon omdat ze het zo bijzonder mooi vond klinken. Het is echt de moeite waard om te komen luisteren".

Lia Hoogeweg is trots op het koor en zeker op het komende jubileumconcert. Dat we dit kunnen is bijzonder. ,,Het is een gezellig koor, 't lijkt wel familie". Veel waardering heeft ze ook voor dirigent Jeannette van 't Veld. Ze studeerde na haar middelbare school af in de hoofdvakken orgel en solozang aan het Utrechts Conservatorium en de Schumann Academie.

Het koor, dat in 1959 is opgericht, startte met veertig leden, van wie enkelen nog bij het koor zijn aangesloten. Con Amore stond tien jaar geleden uitvoerig stil bij het vijftigjarig bestaan. De leden gingen een dagje uit. Het koor repeteert op donderdag van 19.30 tot 21.30 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie