Afbeelding
Lex van Lieshout

Urgentieregeling goed nieuws voor brandweer

29 juli 2019 om 16:57 lokaal

SCHERPENZEEL Een meerderheid van de gemeenteraad heeft in de laatste vergadering voor het zomerreces geregeld dat de vrijwillige brandweer van Scherpenzeel als doelgroep is opgenomen in de urgentieregeling, om in aanmerking te komen voor een huurwoning.

Hiermee wil de gemeenteraad voorkomen dat het korps leden verliest, omdat ze noodgedwongen naar een woning buiten Scherpenzeel moeten verhuizen.

TENMINSTE TWEE JAAR Eerder werd al een soortgelijke motie van de fractie van de ChristenUnie (CU) aangenomen in de raad, maar een en ander moest nog definitief worden geregeld bij het vaststellen van de nieuwe Huisvestingsverordening, waarin de gemeente de urgentieregels vaststelt. Naast twee wettelijke verplichte woonurgentie-categorieën, namelijk woningzoekenden die verblijven in een voorziening voor tijdelijke opvang, omdat zij hun woning hebben moeten verlaten in verband met relationele problemen of geweld en woningzoekenden die mantelzorg verlenen of ontvangen, kent de gemeente vijf lokale urgentiecategorieën, te weten vergunninghouders, medische urgentie, financiële urgentie, relatiebeëindiging en sociale urgentie. Daar is nu de vrijwillige brandweer Scherpenzeel als doelgroep aan toegevoegd, met dien verstande dat er woonurgentie kan worden aangevraagd indien de woningzoekende minimaal 20 en maximaal 50 jaar oud is en tenminste twee jaar aaneengesloten lid is van de vrijwillige brandweer Scherpenzeel.

SYMPATHIEK Het amendement van de CU, dat ook was ondertekend door GBS, kreeg overigens niet de steun van CDA en SGP. Hoewel beide partijen het idee sympathiek noemden, had het CDA problemen met het voorrang geven aan één doelgroep, omdat er ook nog tal van andre maatschappelijke functies te bedenken zijn die ook wel op de urgentielijst zouden willen staan. De SGP had moeite met het voorstel, omdat dit volgens hen om een oplossing gaat voor een probleem dat (nog) niet bestaat. Er is volgens de partij nog geen sprake van nijpende tekorten aan vrijwilligers bij de Scherpenzeelse brandweer. Zolang de noodzaak tot urgentie niet is aangetoond, vond de SGP dat het probleem beter bij de bron kan worden aangepakt, namelijk zorgen voor voldoende woningen.

Wethouder Tonnis van Dijk onderschreef, evenals trouwens alle politieke partijen, het belang van dit laatste, maar vond het amendement prima. ,,Nu zijn er misschien nog geen echte problemen, maar straks misschien wel. Regeren is vooruitzien'', aldus Van Dijk.

advertentie
advertentie