Even kleuren of een bekertje koffie nuttigen.
Even kleuren of een bekertje koffie nuttigen. Adriaan Hosang

Kijken bij de boer: melkvee en biovarkens in Woudenberg

5 augustus 2019 om 10:50 lokaal

RENSWOUDE Vorig jaar hebben LTO Gelderse Vallei en Promotie Veehouderij Barneveld de krachten gebundeld en hebben gezamenlijk de schouders onder de organisatie van 'Kijken bij de Boer' gestart. Wat dat inhoud? Er zijn in totaal vier fietstochten waarbij de deelnemers langs verschillende boerderijen komen. Daar heeft de eigenaar de deuren wijd openstaan om de bezoekers een kijkje te laten nemen in zijn bedrijf.

,,Als je per keer zo'n duizend bezoekers trekt, dan heb je het dus goed gedaan. Schiet je in de roos, is er iets georganiseerd dat in de smaak valt'', zo stelt Gert van de Bor.

DEUREN OPEN De eerste van de vier fietstochten ging woensdag 31 juli van start in de omgeving van Ede. Een paar dagen later, zaterdag 3 augustus, werd er gefietst en gekeken, tijdens 'Tour de boer' bij boerenbedrijven in Woudenberg en omgeving.

Aan de Moorsterweg bij de familie Haanschoten was het druk. In het begin viel er wat motregen. Maar het werd uiteindelijk uitstekend fietsweer. Sophie van Roomen van LTO Gelderse Vallei is tevreden. ,,We hadden zo'n vijfhonderd deelnemers, enthousiaste mensen die een kijkje namen bij de kippen, waar ze de eieren van de lopende band zagen komen, ze konden appelcrumbletaart nuttigen bij de Rabobank, en dankzij het Rabo Foodcourt, konden ze even wat drinken of eitjes meenemen. In Woudenberg had De Kruif een bedrijf met melkvee en biovarkens de deuren opgezet en in Overberg kon iedereen een kijkje nemen bij een bedrijf met melkgeiten.

HEKKENSLUITER In Barneveld zetten boeren de staldeuren open op woensdag 7 augustus, tijdens 'Boerderij in beeld'. Tijdens 'Kijk achter de staldeur', zaterdag 10 augustus, de hekkensluiter van de vier fietstochten, is er een route uitgezet door de omgeving van Nijkerk.

Sophie van Roomen van LTO Gelderse Vallei: ,,Het was een laagdrempelige manier om mensen kennis te laten maken met diverse agrarische bedrijven. We gaan hier ook volgend jaar mee door".

Reclame voor eieren.
Fietsen voor deelnemers worden op een aanhangwagentje aangevoerd.
Genieten van een stukje appelcrumbletaart.
Even kijken als de eieren van de lopende band komen.
Drukte bij de start van de fietstocht aan de Moorsterweg.
advertentie
advertentie