Briefkaart na 78 jaar bij familie

29 mei, 06:00 lokaal Janneke Hek
Johan Lagerweij vond de familie van de kaartschrijver terug na onderzoek.
Johan Lagerweij vond de familie van de kaartschrijver terug na onderzoek.

SCHERPENZEEL Het leven van Joop van Wolferen eindigde op 23-jarige leeftijd in de begindagen van de Tweede Wereldoorlog tijdens een bombardement in de buurt van Amsterdam. Zijn naam zal dankzij Scherpenzeler Johan Lagerweij echter herinnerd worden, zijn laatste geschreven woorden op een ansichtkaart zijn gevonden in een loopgraaf op de Grebbeberg in Rhenen.

Janneke Hek

Vervolgens achtenzeventig jaar bewaard gebleven en uiteindelijk door Lagerweij in een oud boek teruggevonden. Midden in het boek zat de kaart, vastgeplakt met twee stukjes Leukoplast. De achternaam van de schrijver van de kaart was niet volledig en dat intrigeerde Lagerweij. Hij nam contact op met instanties zoals het Militair Platform, de Oorlogsgravenstichting en Grebbelinie in het vizier. Hierbij geholpen door de familie Pak uit Barneveld die op internet op zoek gingen naar soldaten met een achternaam die met Wolf begint.

JOHAN OF JOOP En met succes. Johannes Maria van Wolferen, ook wel Johan of Joop genoemd, was de schrijver van de briefkaart. Dit resulteerde vorige week in de overhandiging van de decennia oude ka..

Mis niks, lees alles van Scherpenzeel


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Scherpenzeel en omliggende plaatsen met de Scherpenzeelse Krant. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van de Scherpenzeelse Krant lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Scherpenzeel.