Afbeelding
Lex van Lieshout

Niet naar bermbrand bij buren

30 juli 2018 om 16:11 lokaal

SCHERPENZEEL Brandweerkorpsen uit de hele omgeving zijn zaterdagavond opgetrommeld voor het bestrijden van een felle natuurbrand langs de A12 ter hoogte van Woudenberg.

Margreet Hendriks

Hoewel de sirenes van de langs Scherpenzeel scheurende bluswagens misschien anders deden vermoeden, is de brandweer Scherpenzeel niet betrokken geweest bij het bluswerk.
,,Maar we voelen ons niet gepasseerd of zo'', laat Allard Schimmel van Brandweer Gelderland Midden weten. ,,De brand was op een locatie waar het korps Scherpenzeel niet sneller zou zijn als korpsen uit andere plaatsen.''

BERMBRAND De brand ontstond zaterdag rond 18.00 uur als een bermbrand langs de A12 tussen Veenendaal-West en Maarsbergen, ter hoogte van de Laagerfseweg in Woudenberg. Via een ecoduct breidde het vuur zich snel uit over de snelweg heen. Het noodzaakte de brandweer om snel op te schalen, teneinde de brand in te sluiten.
Dat lukte met hulp van de korpsen uit onder meer Veenendaal, Renswoude, Ederveen, Doorn, Maarn/Maarsbergen en Bilthoven.

BRAND MEESTER Rond 19.30 uur kon het sein brand meester worden gegeven. Vanwege de brand werd de snelweg tijdelijk in beide richtingen afgesloten.
Ook het treinverkeer in de omgeving heeft even stil gelegen.
Diverse brandweerkorpsen zijn ook zondag nog in actie geweest voor het nablussen van de brand, waarbij een groot deel van de natuur op het ecoduct in de as is gelegd.

Nog vrij recent is er, naar aanleiding van een aantal branden in kippenschuren in Woudenberg en Scherpenzeel een politieke discussie geweest over een interregionale alarmering bij grote calamiteiten.

Hoewel er tussen de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) en de Veiligheidsregio Gelderland Midden (VGGM) operationele afspraken zijn over onderlinge bijstand in het grensgebied, bleken deze in de praktijk nog niet goed te werken. Snelheid van brandweeroptreden is van groot belang om slachtoffers en schade te beperken. Daarom wil de landelijke Raad van Brandweercommandanten uiterlijk 2020 een richtlijn ingevoerd zien dat ingeval van calamiteiten de brandweereenheden worden gealarmeerd die het snelste ter plaatse kunnen komen, ongeacht de gemeente of veiligheidsregio waar deze vandaan komt. Vanwege de bijzondere geografische ligging op het grensgebied VRU en VGGM hebben de commandanten van beide regio's, in samenspraak burgemeesters van Scherpenzeel, Woudenberg en Renswoude afgesproken om de bijstandsregeling basisbrandweerzorg in het grensgebied conform de landelijke richtlijn versneld uit te werken en voor juni 2018 vast te leggen in een convonant.

,,Nog niet alles staat op papier, maar in de praktijk werkt de samenwerking al wel'' weet burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld. ,,In het geval van de natuurbrand van zaterdag heeft de VRU bijvoorbeeld wel de hulp Gelderse korpsen van Ederveen en Ede ingeroepen. Ik heb begrepen dat deze keuze iets te maken had met het vanwege de op- en afritten van de snelweg snel ter plaatse te kunnen zijn. Op basis van geografische ligging lijkt het misschien niet altijd even logisch, maar wie men inschakelt kan soms ook iets te maken hebben met bespaalde specialismen binnen de korpsen of de toegevoegde waarde van het materieel waarover men beschikt. Hoe dan ook, we kunnen in elk geval constateren dat de interregionale samenwerking tussen VRU en VGGM wel goed loopt. Daar ben ik in elk geval blij mee.''

advertentie
advertentie