Afbeelding
...

Dode eenden in vijver aangetroffen

14 augustus 2020 om 13:18 Maatschappelijk

SCHERPENZEEL In de vijver aan de Frans Halslaan zijn dode eenden aangetroffen. De oorzaak is botulisme. Er zijn enkele dode eenden en een zwakke eend gevonden. Medewerkers van het waterschap (of de gemeente of de dierenambulance) hebben de dieren weggehaald. De zwakke eend is door de dierenambulance meegenomen, laat de gemeente Scherpenzeel op haar website weten.

In een vijver aan de Parklaan en de Molenweg is blauwalg geconstateerd.

RISICO Om geen risico’s te nemen, heeft de gemeente bij de vijver aan de Frans Halslaan waarschuwingsborden geplaatst. De borden wijzen op de gevaren van botulisme. Gemeente en waterschap raden af om met dode dieren of het water waarin dode dieren liggen in aanraking te komen. Ook huisdieren kunnen ziek worden of dood gaan van het gif dat door de botulismebacterie wordt geproduceerd. Voor blauwalg, zoals nu aan de Parklaan en de Molenweg, gelden soortelijke adviezen. Door de sterke groei van blauwalgen kunnen groene drijflagen op het water ontstaan.

WARM WEER Botulisme doet zich net als blauwalg voor bij warm weer, vooral voor in ondiepe watergangen. De temperatuur van het water loopt dan al snel op tot boven de 20 graden. Dan wordt de botulismebacterie actief. Het gif van deze bacterie werkt verlammend op de spieren van vissen en watervogels. Kadavers van deze dieren zijn vervolgens weer een bron van besmetting.

Daarom moeten dode dieren zo snel mogelijk worden opgeruimd. Doe dat niet zelf, raadt de gemeente aan, maar bel 033-2772324 of het waterschap, 055-52720272. Raak de kadavers niet aan, geef ze niet mee aan het vuilnis en begraaf ze ook niet. Medewerkers van de gemeente of het waterschap zorgen voor een snelle verwijdering van zieke en dode vissen en watervogels.

Meer informatie over botulisme is te vinden op de website van Waterschap Vallei en Veluwe, www.vallei-veluwe.nl/botulisme

advertentie
advertentie