Inmiddels zijn al op zestien plaatsen deze Depodog-bakken te vinden, voor het daarin deponeren van de hondenpoep.
Inmiddels zijn al op zestien plaatsen deze Depodog-bakken te vinden, voor het daarin deponeren van de hondenpoep. Adriaan Hosang

‘Doe hondenpoep in een zakje in de bak’

3 juni 2021 om 06:43 Maatschappelijk

RENSWOUDE Ook in Renswoude zijn er heel wat hondenbezitters. Ook niet zo vreemd want een hond zorgt voor een stuk gezelligheid en aanhankelijkheid en kan daarnaast ook een veilig gevoel geven. Ben je even weggeweest en is de hond thuis gebleven en kom je dan terug dan komt je hond je spontaan en kwispelend tegemoet lopen.

Maar een hond moet natuurlijk ook drie tot vier keer per dag uitgelaten worden. Daarbij moet je erop letten waar de hond zijn of haar behoefte doet. Je ziet het nog maar al te vaak, een hond die z’n behoefte moet doen, er even goed voor gaat zitten, de baas stopt en even later lopen beide weer verder. De hondenpoep blijft achter, voor alle duidelijkheid de correcte hondenbezitters niet te na gesproken, de mensen die het poepzakje hanteren en het even later in het daarvoor bestemde afvalbakje deponeren of dat thuis in hun eigen kliko gooien.

OPRUIMEN Overlast wordt door velen ervaren van loslopende honden en van eigenaren die tijdens het uitlaten de hondenpoep in de berm van de weg of het wandelpad achterlaten en gewoon hun weg vervolgen.

De overlast van hondenpoep is ook een doorn in het oog van de gemeente die op diverse manieren al geprobeerd heeft om hondenbezitters zover te krijgen dat zij de hondenpoep van hun hond opruimen. De gemeente heeft al eens hondenuitlaatveldjes gerealiseerd, bakken geplaatst met daarin plasticzakjes voor hondenbezitters en inmiddels heeft de gemeente opnieuw een poging gedaan om overlast van hondenpoep te reduceren. Op diverse plaatsen in het dorp zijn er metalen bakken geplaatst. De bedoeling is dat hondenbezitters de hondenpoep van hun hond daarin deponeren. Als je je hond uitlaat, neem dan een plasticzakje mee, waar de hondenpoep van uw trouwe viervoeters in kan, om het even later in de daarvoor bestemde afvalbak te gooien.

DEPODOG-BAKKEN Een telefoontje met René Sennef, opzichter omgevingsbeheer, leert dat er altijd overlast is door hondenpoep, maar dat de gemeente het idee heeft de hondenbezitter nu iets geboden te hebben waardoor het mogelijk is om hondenpoep op te ruimen en hen ook naar die mogelijkheid te verwijzen.

Om die hondenbezitter ten dienste te zijn heeft de gemeente inmiddels zestien van die zogenaamde depodog-bakken geplaatst, zowel in Noord als Zuid. Daarvoor is een verdeling gemaakt.

GEWAARSCHUWD Sennef wijst erop dat de depodog bakken wekelijks geleegd worden en de gemeente heeft geconstateerd dat er ook veel gebruik van wordt gemaakt. De gemeentewege heeft onder leiding van burgemeester Petra Doornenbal ook het één en ander aan voorlichting gedaan, zowel richting de hondenbezitter als de niet-hondenbezitter.

Door de gemeente wordt er ook op gewezen dat BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) ook controle uitoefenen op de opruim- en aanlijnplicht die van kracht is. Hondenbezitters zijn gewaarschuwd.

Niet alleen honden kunnen overlast veroorzaken, ganzen kunnen dat ook. Ook dit probleem is bij de gemeente bekend.

advertentie
advertentie