Afbeelding
anp / Xtra lex van Lieshout

Autobedrijven in Scherpenzeel, Barneveld en Nijkerk in de fout met registratiesysteem

30 maart 2023 om 11:36 Maatschappelijk

SCHERPENZEEL/REGIO Verschillende autobedrijven in de gemeenten Scherpenzeel, Barneveld en Nijkerk hebben hun verplichte registratiesysteem niet op orde. De gemeenten willen daarom hierover op korte termijn met de bedrijven in gesprek. Woensdag werden twaalf bedrijven in de drie gemeenten gecontroleerd. Deze controles maken deel uit van een speciale regionale actieweek tegen heling. 

Bij die controles bleek bij geen enkel bedrijf het zogeheten Digitaal Opkopers Register (DOR) aanwezig te zijn, terwijl zo’n register wel verplicht is. Zo’n register van in- en verkoop van auto’s moet vooral heling, het doorverkopen van gestolen auto’s, voorkomen. Om welke bedrijven het exact gaat die zijn bezocht, is niet bekendgemaakt.

WORKSHOP

Bij de controle is gekeken of deze registraties op orde zijn. ,,Formeel is het ontbreken van dit register een overtreding, maar we leggen nog geen boetes op. We kiezen er nu voor om eerst met de bedrijven in gesprek te gaan en door middel van een workshop op het gemeentehuis goede voorlichting te geven over het doel van het register.’’ Die uitnodiging gaat ook naar andere bedrijven die nu niet gecontroleerd zijn, maar ook gebruik moeten maken van het registratiesysteem.

De bedrijven kunnen voor trainingen op dit gebied ook terecht bij hun eigen branche. Omdat er naast DOR ook een ander registratiesysteem bestaat, van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), blijft controle op het voorkomen van heling wel mogelijk, meldt de gemeente.

ANDERE OVERTREDINGEN

In totaal werden tijdens de grootscheepse controle vijf autobedrijven in Nijkerk, vier in Scherpenzeel en drie in Barneveld gecontroleerd. Bij alle vier de bedrijven die in Scherpenzeel werden gecontroleerd, bleek dat er geen Digitaal Opkopersregister werd bijgehouden. Zij zijn uitgenodigd voor een voorlichtingsbijeenkomst in het hulpverleningscentrum (HVC) in Barneveld komend voorjaar. Bij één Scherpenzeelse bedrijf werden een aantal milieuovertredingen aangetroffen. Bij dit bedrijf wordt door Omgevingsdienst de Vallei (ODDV) een hercontrole voorbereid. 

CRIMINELE ACTIVITEITEN 

De controle in de drie gemeenten maakte deel uit van een regionale actie om verschillende vormen van criminele activiteiten binnen de autobranche in het vizier te krijgen. ,,De autobranche is een kwetsbare branche. De overheid ziet dat criminelen veelvuldig gebruik maken van deze kwetsbaarheid. Niet alleen om geld wit te wassen, maar bijvoorbeeld ook voor het inbouwen van verborgen ruimtes in auto’s om geld of verdovende middelen te vervoeren. Het grote deel van de automotive bedrijven dat zich wel aan de wet houdt, heeft last van deze malafide bedrijven. Die zorgen voor oneerlijke concurrentie en geven de branche een onbetrouwbaar imago’’, aldus een woordvoerder van de gemeente Scherpenzeel. 

Die wijst in dat verband op de gezamenlijke verantwoordelijkheid: ,,Iedere ondernemer kan bijdragen aan een veilig ondernemersklimaat in de gemeente. Door scherp te zijn op mogelijke criminele activiteiten, maar ook door goederen goed te registreren. Want zo helpen zij veiligheidspartners weer bij het opsporen van mogelijke criminaliteit. 

Wouter van Dijk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie