Afbeelding
NOS

PVV ook de grootste in Renswoude

23 november 2023 om 09:47 Maatschappelijk

RENSWOUDE De PVV is ook in Renswoude de grote winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen. De partij van Geert Wilders pakte met 23,7 procent bijna een kwart van het totale aantal uitgebrachte stemmen. De SGP is nu de tweede partij. BBB en NSC  zijn verder de duidelijke winnaars. De grote verliezers zijn de VVD, het CDA, de ChristenUnie, FVD en D66.

De PVV haalde in Renswoude 14, 2 procent meer stemmen dan bij de Tweede Kamerverkiezingen van twee jaar geleden. De SGP won iets: 0,1 procent en komt uit op 21,4 procent. De grootste partij van vier jaar geleden, de VVD keldert van 21,6 procent van de stemmen naar 12,4 procent. Daarmee staat de partij in grootte nu op de vierde plaats. De BBB heeft de liberalen ingehaald: 12,7 procent van de Renswoudenaren stemde op de partij van Caroline van de Plas.

NSC, de nieuwe partij van Pieter Omzigt komt binnen op de vijfde plek met 9,2 procent van de stemmen. Tegenover de winst van BBB en NSC staat een flink verlies van het CDA, ChristenUnie en D66. De partij van Henri Bontenbal pakte 5,5 procent van de stemmen, ruim 9 procent minder dan de 14, 6 procent twee jaar geleden. De ChristenUnie pakte 5,1 procent van de stemmen (was 8,3 procent twee jaar geleden) en 2,4 procent van de Renswoudenaren stemde op D66, een verlies van 4,4 procent. Ook FVD is meer dan gehalveerd.

NOS

advertentie
advertentie