Wintervoedselakker lokt zeldzame kiekendief

18 feb, 17:47 Natuur en milieu Anton de Koning
Een jagende blauwe kiekendief boven een wintervoedselakker.
Een jagende blauwe kiekendief boven een wintervoedselakker.

WOUDENBERG/SCHERPENZEEL In het buitengebied van Woudenberg en Scherpenzeel zijn de afgelopen weken tijdens de winterse koude enkele bijzondere roofvogels gespot: de blauwe en de bruine kiekendief. De Scherpenzeelse fotograaf Anton de Koning fotografeerde onlangs een blauwe kiekendief jagend boven een wintervoedselakker aan de Laagerfseweg in Woudenberg. 

De blauwe en bruine kiekendief komen in Nederland niet veel voor, zijn beschermd en staan op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels. ,,In de omgeving van Woudenberg en Scherpenzeel zijn ze niet vaak te zien, meestal zitten ze in moerasgebieden zoals de Oostvaardersplassen’’, zegt Hans Veurink van het Agrarisch Natuur Collectief Utrecht Oost, dat in het oostelijk deel van de provincie Utrecht een belangrijke rol speelt bij de totstandkoming van de wintervoedselakkers. Deze coöperatie is een van de veertig collectieven in Nederland die verantwoordelijk zijn voor het natuur- en landschapsbeheer. In Scherpenzeel is ‘Collectief Veluwe’ actief. 

Mis niks, lees alles van Scherpenzeel


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Scherpenzeel en omliggende plaatsen met de Scherpenzeelse Krant. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van de Scherpenzeelse Krant lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Scherpenzeel.