LTO: ‘Giftige plant groeiend probleem’

30 jul, 08:57 Natuur en milieu ...
Jacobskruiskruid is in toenemende mate een probleem voor veehouders in regio Gelderse Vallei.
Jacobskruiskruid is in toenemende mate een probleem voor veehouders in regio Gelderse Vallei.

SCHERPENZEEL/RENSWOUDE Boeren in de Gelderse Vallei hebben in toenemende mate last van een oprukkende giftige bloemensoort. Het giftige jacobskruiskruid groeit op steeds meer plekken, niet meer alleen in bermen langs wegen, maar ook steeds vaker in de percelen van aangrenzende landerijen. De geelkleurige plant kan dodelijk zijn voor paarden, koeien, schapen en varkens, wanneer zij het opeten. De belangenorganisatie roept veehouders die last hebben van de plant op om dit te melden bij de gemeente.

Het jacobskruiskruid verspreidt zich sinds enige tijd steeds sneller, waarschuwt de belangenvereniging. Daar is ook weinig aan te doen, want de zaden worden door de wind meegenomen, waardoor de plant zich blijft uitzaaien. ,,De bloem ziet er mooi uit, maar is feitelijk een sluipmoordenaar’’, stelt de belangenorganisatie. Als zoogdieren de plant opeten, kunnen ze levensbedreigende problemen krijgen aan onder meer hun nieren en lever. 

GEMAAID GRAS Door natuurlijk gedrag vermijden koeien en paarden normaal gesproken de bloem, maar als het droog is, kunnen ze het wel gaan eten. ,,Het grootste probleem is echter wanneer een boer zijn grasland maait, maar vooraf niet voldoende gecheckt heeft op de aanwezigheid van de gele bloe..

Mis niks, lees alles van Scherpenzeel


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Scherpenzeel en omliggende plaatsen met de Scherpenzeelse Krant. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van de Scherpenzeelse Krant lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Scherpenzeel.