Topscore bij eindejaars plantenjacht met harig knopkruid en wolfsmelk

26 dec, 07:49 Natuur en milieu Kees van Reenen
Paarse dovenetel, straatgras en tengere rus bij de Grote Kerk in Scherpenzeel.
Paarse dovenetel, straatgras en tengere rus bij de Grote Kerk in Scherpenzeel.

SCHERPENZEEL Een jonge maar leuke traditie in deze natuurrubriek: de eindejaars plantenjacht. Meedoen? Zie www.floron.nl/plantenjacht. Vorig jaar scoorden we maar liefst 23 verschillende bloemen in De Glind. Kunnen we dat verbeteren? Op naar Scherpenzeel.

Vijftienhonderd uur precies, de teller gaat lopen. Vlak voor het bord Scherpenzeel aan de Marktstraat, het begin van de bebouwde kom, wacht de eerste verrassing: een bloeiende rode klaver, dat zie je zelden in december. Dan even niets tot een paardenbloem bij de rotonde. Dicht, maar de gele kroonblaadjes zijn te zien, dus hij telt mee. Een vrouw helpt haar dochtertje oversteken en kijkt bevreemd naar de stoeprandfotograaf, maar vraagt niets, net als andere voorbijgangers.

Voorbij de rotonde barst het los: een paardenbloemachtig plantje dat kleine leeuwentand moet heten, vogelmuur, straatgras en madeliefje. Zes soorten al. Daar onder een boom in de tussenberm een bosje uitbundig bloeiende witte dovenetel en dan bereiken we de eerste huizen..

Mis niks, lees alles van Scherpenzeel


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Scherpenzeel en omliggende plaatsen met de Scherpenzeelse Krant. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van de Scherpenzeelse Krant lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Scherpenzeel.