Monumentale bomen opnieuw beschermd

19 apr, 11:23 Natuur en milieu Lia van Burgsteden
Bomen in het park van Huize Scherpenzeel.
Bomen in het park van Huize Scherpenzeel.

SCHERPENZEEL Sinds de afschaffing van de monumentale bomenlijst in 2016, blijkt dat meer dan 40 procent van de destijds als beschermd aangemerkte bomen en boomgroepen in Scherpenzeel is verdwenen. 

De forse omvang van de kap heeft het college van b. en w. doen besluiten de bomenverordening aan te passen en de gemeenteraad voor te stellen om de monumentale bomenlijst opnieuw te gaan invoeren.

AFGESCHAFT De raad heeft op 7 april 2016 bij vaststelling van de Bomenverordening 2016 de monumentale bomenlijst voor individueel beschermde bomen en boomgroepen vrijwel in zijn geheel afgeschaft. Particuliere boomeigenaren hebben sindsdien volledige vrijheid gekregen bij het kappen van hun eigen houtopstand(en). Belangrijke, veelal gemeentelijke boomstructuren hebben destijds wel hun beschermingsstatus behouden. Inmiddels is gebleken dat met afschaffing van de monumentale bomenlijst (in 2016) meer dan veertig procent van de bom..

Mis niks, lees alles van Scherpenzeel


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Scherpenzeel en omliggende plaatsen met de Scherpenzeelse Krant. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van de Scherpenzeelse Krant lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Scherpenzeel.