‘Vol ongeloof blijf ik nog even in tuin’

29 apr, 06:35 Natuur en milieu Mathijs Overeem
De smelleken die over mijn tuin vloog: de kleinste valk van Europa.
De smelleken die over mijn tuin vloog: de kleinste valk van Europa.

SCHERPENZEEL Vogelaar en fotograaf Mathijs Overeem struint graag door de afwisselende natuur rond zijn woonplaats Scherpenzeel. Maandelijks schrijft hij in zijn column Vallei & OverEem over zijn bijzondere waarnemingen.

Wat betreft het voorjaar zijn april en mei mijn favoriete maanden. In deze maanden bereikt de voorjaarstrek van vogels namelijk haar absolute hoogtepunt. 

Tijdens deze trek vliegen broedvogels die in Zuid-Europa of zelfs Afrika hebben overwinterd weer terug naar hun noordelijker gelegen broedgebieden. En dat is nu net wat mij zo fascineert: miljoenen vogels die exact weten hoe zij de weg naar hun broedgebieden weten terug te vinden. Hoe indrukwekkend is het dat wanneer je de eerste boerenzwaluw van het jaar ziet, deze..

Mis niks, lees alles van Scherpenzeel


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Scherpenzeel en omliggende plaatsen met de Scherpenzeelse Krant. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van de Scherpenzeelse Krant lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Scherpenzeel.