Afbeelding
Janneke Hek

Op mat met zeepsop school uitglijden

Onderwijs

SCHERPENZEEL Ondanks de corona-maatregelen nemen de leerlingen van groep 8 van de Scherpenzeelse basisscholen deze week op een ludieke manier afscheid. Een musical, schoolkamp, snoep strooien en de school uitglijden.

[SLAAPGEBREK] Anne Suijdendorp van de Dorpsbeuk is blij dat haar groep 8-ers alsnog op schoolkamp konden gaan. Al was het niet naar de vertrouwde locatie, maar naar camping De Lucht in Renswoude. ,,Twee nachten met slaapgebrek en gezelligheid”. En de musical van groep 8, waarbij de ouders welkom zijn om het muzikale talent van hun kind te bewonderen, staat gepland voor dinsdagavond. De klas gaat, als het droog is, woensdag zwemmen bij ’t Willaer. Donderdag aan het eind van de ochtend staan de ouders van groep 8 en alle medeleerlingen op het schoolplein met muziekinstrumenten om de oudste groep van de Dorpsbeuk. ,, Ze fietsen dan rondjes over het plein tussen de andere kinderen die hen uitzwaaien. En daarna gaan ze van de vakantie genieten. Dan gaan onze oudste kids hun nieuwe uitdaging tegemoet”.

[BOERENZAKDOEK] De Wittenbergschool neemt afscheid met een bijeenkomst op dinsdagmiddag, waarbij de leerlingen van beide groepen 8 en één van hun ouders aanwezig zijn. De bijeenkomst is via een livestream ook thuis te volgen. ’s Morgens delen de afscheid nemende leerlingen ijsjes uit aan alle klassen. Hierbij zijn ze ludiek gekleed, compleet met boerenzakdoek. Lunch en diner worden door school verzorgd voor de groep 8-ers. En dan is het ’s avonds tijd voor een drive-in. ,,Dan mogen de leerlingen met de auto of een alternatief voertuig langsrijden om hun Bijbel en getuigschrift in ontvangst te nemen. Alle leerkrachten kunnen op deze manier ook afscheid nemen van hun leerlingen”. Hoewel het door corona een wat ander schooljaar was dan normaal gesproken, neemt de Wittenbergschool met een gerust hart afscheid van haar oudste leerlingen.

[MUSICAL] Ook op de Glashorst wordt er feestelijk afscheid genomen van de oudste leerlingen. De groep heeft een musical ingestudeerd die ze op dinsdagavond opvoeren voor de ouders. ,,Normaal gesproken mag ieder kind vier tot vijf mensen uitnodigen om de opvoering bij te wonen. In verband met corona mogen dit alleen de ouders zijn. Als de ouders gescheiden zijn, mag een eventueel nieuwe partner of een inwonend ouder kind mee”, aldus Henkjan Ebbers, leerkracht van groep 8 van de Glashorst. ,,De kinderen zijn blij dat het toch een gezellig afscheid kan zijn”. Zelfs het kamp kon doorgaan. ,,Toen de toestemming kwam om op kamp te gaan, zijn we gelijk gegaan”.

Afscheid van groep 8 kun je maar één keer houden, vindt Ebbers. ,,Die reis naar het buitenland kan je volgend jaar nog doen. Afscheid nemen van de basisschool kan maar één keer”. Ook het traditionele snoep gooien in alle klassen gaat dit jaar door. ,,Altijd een leuk moment”.

[ZEEPSOP] Gerrit van den Brink van de Korenmaat kijkt er naar uit dat groep 8 woensdag de school uitglijdt. ,,Onze oudste leerlingen hebben de musical inmiddels negen keer opgevoerd voor de andere kinderen van de school. Voor de ouders wordt het in twee groepen opgevoerd. Achternamen A tot en met L en de volgende avond de andere helft. En ook de afgelopen weken heeft groep 8 veel leuke dingen gedaan. Zoals naar de film, zwemmen, kanovaren en paintball gespeeld”. De musical krijgen de leerlingen mee op een usb-stick om aan hun grootouders of andere familieleden te laten zien.

De leerkrachten hebben een filmpje opgenomen voor ouders en leerlingen. Normaal gesproken komen de leerlingen met een bijzonder voertuig op school om afscheid te nemen. In verband met de corona-maatregelen is dat niet haalbaar. Wel glijden de kinderen woensdagmorgen de school uit. Een lange mat met zeepsop daagt de kinderen uit om letterlijk de school uit te glijden. ,,En ook wij als leerkrachten glijden waarschijnlijk erna ook even over de mat.” De leerlingen van groep 8 die dit jaar afscheid nemen, hebben de eerste helft van hun basisschool van de Bruinhorst of de Maatjes, de laatste vier jaar op de Korenmaat.

advertentie