Afbeelding
Chinees eten

Chin. Ind. Rest. De Lange Muur is al dertig jaar een begrip in Scherpenzeel

15 juni 2021 om 10:32 Partnercontent

Het Chin. Ind. Rest. of De Chinees, het zijn in de loop der decennia vertrouwde begrippen in het Nederlands straatbeeld geworden. Er is zelfs een heel boek met bijbehorende website aan gewijd, waarin gesproken wordt over een ‘verdwijnend fenomeen’. Maar het specialiteitenrestaurant met de iconische naam De Lange Muur in Scherpenzeel is met haar tijd meegegaan. Dit jaar viert het restaurant haar dertigjarig jubileum.

Cultuuricoon

Het verschijnsel Chin. Ind. Rest. is altijd een bron van inspiratie geweest voor schrijvers. Chinezen is er zelfs een werkwoord door geworden: “Zullen we vanavond lekker chinezen?” Niet zelden wordt de veronderstelde gebrekkige hygiëne aangehaald en in verband gebracht met voedselvergiftiging. In de praktijk blijkt dat schromelijk overdreven. Een dure zorgverzekering kiezen is zeker niet noodzakelijk voor mensen die vaak bij de Chinees eten. En er zijn heel veel Nederlanders die graag Chinees eten. Het ultieme Nederlandse geluk is op de zondagavond om 19.00 uur met het befaamde bord op schoot, bij voorkeur met Chinese afhaalmaaltijden. De saté in bekers met saus, de gratis kalender, het razendsnelle inpakken in papier met elastiekjes, het is voor veel mensen iets nostalgisch.

Moderne inrichting en cateringservice

Het aantal restaurants in Nederland dat De Lange Muur heet is groot. Maar de Lange Muur in Scherpenzeel is zichzelf blijven vernieuwen en lijkt in niets op de serie restaurants die te vinden zijn op deze website, die vooral naar de restaurants uit de jaren ‘70 en ‘80 verwijst. De Lange Muur heeft de oude naam nog, maar is een eigentijds restaurant, zeker als het om de uitstraling gaat. De inrichting is fris en modern, met stemmig beige en mondain gebroken wit. Vertrouwd zijn het uitgebreide menu en de mogelijkheid tot afhalen - zeker in afgelopen tijden, die hopelijk ook echt afgelopen zijn -  een welkom aspect. En De Lange Muur onderscheidt zich door het (op locatie) verzorgen van catering. Het bedrijf is met zijn tijd meegegaan, waar collega’s zijn afgehaakt.

Prima recensies op culinaire websites

De Lange Muur kan prima cijfers en recensies overleggen als het om de beoordelingen van bezoekers gaat. Culinaire verslagen op TripAdvisor hebben titels als ‘smaakvol’, ‘top’, ‘heel goed’ en ‘heerlijk en betaalbaar’. Over het heuglijke feit dat dit restaurant dit jaar dertig jaar bestaat, wordt nergens gerept. Maar dat De Lange Muur een begrip in de omgeving is, staat vast. En wat betreft de bedrijfsnaam (die wellicht niet helemaal uniek is): never change a winning team. En de naam kan in de toekomst zomaar weer eens uniek worden!

advertentie
advertentie