Afbeelding
Photo by Mika Baumeister on Unsplash

Hoe kun je de juiste krimpgereedschap kiezen?

Partnercontent

Hoe kun je de juiste krimpgereedschap kiezen? 

Correct krimpen is essentieel voor betrouwbare afsluitingen, en om de juiste krimp te krijgen, is het juiste gereedschap nodig. In sommige gevallen is dit een RJ45 krimptang, maar voor andere klussen zul je juist een andere krimpgereedschap nodig hebben. Hoewel dit misschien eenvoudig genoeg klinkt, zijn er verschillende belangrijke dingen om in gedachten te houden bij het kiezen uit de talloze krimpgereedschappen op de markt. 

Open of gesloten vat

Terminals zijn er meestal in twee hoofdtypen: open vat of gesloten vat. Gesloten vaten zijn het meest voorkomende type op de markt voor draadterminals. Ze zijn er in geïsoleerde en niet-geïsoleerde varianten, snelle verbindingen en vele soorten en maten. Ovale of zeshoekige stye-crimps worden meestal gebruikt voor gesloten terminals. Stijlen met open loop bieden daarentegen de beste weerstand tegen trillingen en corrosie en worden vaak gebruikt in kabelbomen voor auto’s en toepassingen met grote volumes. De meest voorkomende krimpstijl van een open vat is een “F”-krimp.

Volume

Een belangrijke factor waarmee je rekening moet houden, is het volume van je operatie. Hoewel bewerkingen met een hoog volume over het algemeen zullen worden omgezet in automatisch gereedschap, zoals een hydraulische of pneumatische pers, maken veel productielijnen nog steeds gebruik van handkrimpen. Krimptangen van standaard kwaliteit voor reparatie in het veld zijn ideaal voor winkels die kleine tot middelgrote krimpvolumes uitvoeren en eenvoudigere behoeften hebben. Betaalbare multifunctionele modellen met verwisselbare matrijzen maken het gebruik van meerdere handcrimpers overbodig. Deze relatief goedkope gereedschappen werken goed voor gebruik in het veld en voor reparaties, kunnen worden gebruikt in krappe ruimtes en maken het doorknippen en strippen van draden mogelijk, evenals het krimpen van terminals.

Geïsoleerd of niet-geïsoleerd

Zorg ervoor dat je de juiste krimptang kiest voor gebruik met een geïsoleerde of een niet-geïsoleerde terminal. Krimptangen voor geïsoleerde terminals hebben afgeronde kaken die zijn ontworpen om beschadiging van de terminalisolatie te voorkomen. Het gebruik van een niet-geïsoleerde krimptang op een geïsoleerde aansluiting kan de isolatiehuls beschadigen of leiden tot onder- of overkrimp.

Draaddikte, aansluitmateriaal en krimpprofiel

Draaddikte is een andere belangrijke overweging. Krimpgereedschappen zijn gedimensioneerd volgens de draaddikte die ze kunnen accepteren met behulp van American Wire Gauge (AWG). Ook belangrijk is het type klem dat wordt gekrompen, omdat elk type klem een specifiek krimpprofiel heeft. 

Garantie- en certificeringsvereisten

Het is belangrijk om de garantievereisten van je krimptang te controleren. Hoewel veel merken gewoon specificaties voor een krimptang zullen vermelden, kunnen sommige garanties zo ver gaan dat ze voorschrijven dat alleen hun merk krimptang mag worden gebruikt met hun merkterminal. Als je je niet aan deze voorschriften houdt, kan je garantie komen te vervallen, dus het loont de moeite om er zeker van te zijn dat je hun richtlijnen volgt. 

Specificaties

De meeste fabrikanten specificeren welk type krimptang moet worden gebruikt, dus raadpleeg de technische specificaties van de fabrikant. Als je moet voldoen aan UL- of andere richtlijnen, is het vooral belangrijk dat je je houdt aan de specificaties van de fabrikant van het krimpgereedschap. Een multifunctionele krimptang is meestal niet acceptabel.

advertentie
advertentie