Afbeelding
Foto Pexels

De voordelen van een overkapping in de tuin

Partnercontent

Ben jij een echt buitenmens en vind je het vervelend dat je tijdens de regen of met de felle zon niet buiten kan zitten? Dan is het een goed idee om een overkapping aan te schaffen. Daarmee kan je namelijk ultiem genieten van de buitenlucht, zonder dat je last hebt van de weersomstandigheden. Je kan kiezen uit een enorme hoeveelheid aan soorten overkappingen. Welke het meest geschikt is voor jouw tuin en waarom, dat leggen we je uit in dit artikel. Lees daarom snel verder. 

Wat is een overkapping eigenlijk? 

Gelukkig is dat niet zo lastig om uit te leggen. Een overkapping is simpelweg een bouwsel dat open is maar waar wel een dak op zit, zodat je wel de buitenlucht mee krijgt, maar niet nat wordt wanneer het bijvoorbeeld regent. 

Er is een zeer grote verscheidenheid aan overkapping. Zo heb je allereerst de klassieke veranda. Dit is de enige soort overkapping die vast zit aan je huis. Ook kenmerkt een veranda zich vaak aan het feit dat het aan een verhoging vast zit en je via een trapje de tuin in komt. Een veranda heeft echt een klassieke uiterlijk en kan mooi staan bij bijvoorbeeld een strandhuisje. 

Is jouw tuin wat groter dan gemiddeld? Het is dan wellicht ook een optie om voor een losstaande overkapping te gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een overkapping zoals bij een auto. Alleen staat hier niet jouw auto onder, maar heb je een relaxte tuinmeubelset geplaatst en een barbeque, zodat jij in de zomer niet in de felle zon hoeft te staan terwijl je heerlijk eten staat te bakken. 

Een andere vorm van een overkapping is een tuinhuisje met overkapping. Deze zit dan vast aan het tuinhuisje. Dit is vooral een geschikte vorm wanneer je ook wat extra opbergruimte kan gebruiken en tevens een fijne zithoek in je tuin wil creëren. 


Waar moet ik op letten als ik een overkapping wil? 

Er zijn dus genoeg opties voor een overkapping in jouw huis. Maar waar moet je op letten als je een overkapping wil aanschaffen? Dan is allereerst grootte een belangrijke factor. Je wil natuurlijk niet dat de overkapping jouw hele tuin overneemt. Daarnaast wil je ook niet dat het weer te klein is zodat je tuinmeubels er niet onder passen. Zorg er dus voor dat je goed opmeet hoe groot de overkapping moet zijn. Denk hierbij ook goed aan het tuinhuisje. Berg je hier alleen een fiets en wat gereedschap op? Dan hoeft deze echt niet zo groot te zijn. 

Ook het dak van de overkapping is belangrijk om te overwegen. Veel moderne huizen nemen graag een plat dak met epdm rubberfolie erop. Op die manier is de overkapping waterdicht. Ga je liever voor een klassiekere versie? Dan kan je ook een puntdak nemen waarbij het water vanzelf naar beneden glijdt. Beide opties zijn ook geschikt voor een tuinhuisje, waarbij je natuurlijk extra zeker wil weten dat deze niet aan alle kanten lekt. Zorg er dan ook voor dat je het hout van de overkapping en het tuinhuisje altijd goed impregneert, zodat je nog lang van deze accessoires in jouw tuin kan genieten. 

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Honderden boeren bij Argractie-bijeenkomst in Woudenberg 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Klaar voor woningbouw 10 uur geleden
Afbeelding
Meet & Greet in de ICT: 'Geen ervaring is geen probleem' 25 jan, 15:13
advertentie