Afbeelding
Foto: Pexels

Crypto en jongeren, geen goede combinatie?

7 december 2023 om 17:55 Partnercontent

Jongeren zitten vastgeplakt aan hun mobiel, althans, velen. Ze ontdekken de gaafste apps en ook de toegankelijkheid van crypto apps. Bij sommige van die apps is het hartstikke makkelijk instappen. Zo wist mijn zoon te melden, destijds 12 jaar, dat hij voor 5 euro Bitcoin had gekocht. Dan sta je als ouder best wel even raar te kijken, want hoe kan dat? Ook al gaat het om een te verwaarlozen bedrag, het feit dat er zomaar een account kan worden aangemaakt, waar daadwerkelijk geld op wordt gestort door de jongere, dat is verbazingwekkend. Zoon hoefde alleen maar te bevestigen dat hij 18 jaar was. Hoe leuk en aantrekkelijk deelname ook lijkt, er kan iets geactiveerd worden in het jonge brein wat je niet wilt als ouder.

Jongeren zijn nieuwsgierig
Op den duur krijgt iedere puber wel iets mee over Bitcoin, of andere populaire crypto valuta’s als XRP of de Dogecoin. Ze horen over het gigantische bedrag wat een Bitcoin waard is, of horen over stijgingen van XRP en Dogecoin, maar krijgen zelden mee dat dergelijke munten ook dalen. Die 5 euro, dat kan 2 euro worden en wordt misschien nooit meer 5 euro waard. Over zo’n minimaal bedrag komen ze wel heen, maar dat is natuurlijk niet het punt. Het punt is dat deelname op sommige crypto platforms te makkelijk is: er geldt niet voor niets een leeftijdsgrens. Maar daarbuiten is het nog schadelijker dat deelname jonge pubers kan triggeren om nog meer, en meer in te leggen; ze kunnen niet overzien wat het betekent om te verliezen. En als dat verlies optreedt, dan kunnen zij dermate gefrustreerd raken dat zij nog meer inzetten: want zij willen hun geld terug. 

Voor volwassenen zonder ervaring is de crypto wereld al ingewikkeld genoeg; je zult het cryptonieuws op de voet moeten volgen om strategisch te werk te kunnen gaan, laat staan hoe dit voor kinderen is. 

Niet ieder kind is hetzelfde
Het is belangrijk om als ouder uiteraard te kijken naar wie je kind is. Heb je een zelfstandige puber van 15 jaar, met een stabiel en serieus karakter en met aanleg voor rekenen en wiskunde, dan kan de interesse van je kind in crypto’s helemaal niet gek zijn. Je kind kan al meer beredeneren wat verstandig is. Je kunt dan eventueel samen met je kind kijken in hoeverre jullie samen een account kunnen openen en afspraken maken over welk bedrag je ‘verstandige puber’ kan inzetten. Dit mag natuurlijk nooit meer zijn dan een klein stukje van zijn of haar spaargeld. Het uitgangspunt moet zijn dat mochten er verliezen optreden, dit overkomelijk is en voor je zoon of dochter ingecalculeerd is.

Mobiel, of smart apparatuur onder ouderlijk toezicht plaatsen
Om als ouder te voorkomen dat je jonge puber crypto apps kan downloaden, kun je de mobiel onder ouderlijk toezicht plaatsen. Dit kan vanuit je eigen Google account, waar je het Google account van je kind aan koppelt. Hier kun je aangeven welke apps en websites je kind wel of niet mag/ kan bezoeken zonder jouw toestemming.

advertentie
advertentie