Staten willen meer zeggenschap: ‘Draagvlak staat gedwongen fusie in de weg’

14 oktober 2021 om 07:46 Politiek Fusie met Barneveld VVD Gelderland
VVD Statenlid Frederik Peters.
VVD Statenlid Frederik Peters.

ARNHEM/SCHERPENZEEL De teleurstelling over het afblazen van de fusie Scherpenzeel-Barneveld is groot bij de provincie. De ‘gevestigde’ partijen zoals VVD, CDA, CU en GroenLinks leggen zich bij het besluit van de minister neer, maar vinden dat Ollongren een kans heeft gemist om de mogelijkheden van de provincie, om de Wet Arhi in te zetten als zij een herindeling noodzakelijk acht, te verruimen. ,,Als draagvlak zo’n belangrijk criterium blijft voor Den Haag, wordt de provincie een ‘tandeloze tijger’’’, meent VVD-leider Frederik Peters.

Ook Gedeputeerde Jan Markink heeft zich al vaker uitgelaten over de zijns inziens door de tijd achterhaalde Wet Arhi. Hij vindt dat provincies meer verantwoordelijkheid moet worden toegekend om hun rol als toezichthouder op het bestuur van de gemeenten goed te kunnen uitoefenen. De regels in het beleidskader van de Wet Arhi kunnen daarmee volgen..

Mis niks, lees alles van Scherpenzeel


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Scherpenzeel en omliggende plaatsen met de Scherpenzeelse Krant. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van de Scherpenzeelse Krant lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Scherpenzeel.