Woningbouw in lokale polders vergt goede voorbereiding op de toekomst

20 apr, 06:50 Wonen ANP
Afbeelding

SCHERPENZEEL De oververhitte woningmarkt en schaarse grond om woningen op te bouwen maakt dat gemeenten meer gaan bouwen in lage polders en uiterwaarden. Critici waarschuwen voor de risico’s. “We moeten toekomstbestendiger gaan bouwen”, zegt hoogleraar duurzaamheid Jan Rotmans.

“In Nederland laten we de wereld al heel lang zien dat wonen onder de zeespiegel mogelijk is”, zegt Rotmans. “Alleen komen we nu wel op onze grenzen te zitten. Nieuwe woningen bouwen op de meest laaggelegen gebieden is dan ook ongunstig vanwege risico op overstroming.” Dit heeft te maken met klimaatverandering legt de hoogleraar duurzaamheid uit. “De zeespiegel stijgt steeds sneller en we hebben te maken met extreme regenval die vraagt om extra wateropslag. 

Daarnaast hebben we ook nog te maken met bodemdaling.”

We kunnen het water niet blijven tegenhouden

MILJOENEN WONINGEN In onder meer Zuid-Holland en Gelderland wordt in polders en uiterwaarden gebouwd om aan de grote vraag naar woningen te kunnen voldoen. Va..

Mis niks, lees alles van Scherpenzeel


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Scherpenzeel en omliggende plaatsen met de Scherpenzeelse Krant. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van de Scherpenzeelse Krant lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Scherpenzeel.