Mirjam Knegt: ,,Goede voeding en lifestyle zijn echt heel belangrijk.
Mirjam Knegt: ,,Goede voeding en lifestyle zijn echt heel belangrijk." Adriaan Hosang

Mirjan Knegt: 'Gezonde voeding is de beste preventie'

Zakelijk

RENSWOUDE Voor Mirjam Knegt van 'Goede Voeding & Zo' uit Renswoude vormen gezonde voeding en een gezonde, actieve lifestyle de hoofdweg naar gezondheid. ,,Geen mooier moment dan een net gestart nieuw jaar om jezelf het allerbelangrijkste te gunnen: gezondheid.''

Adriaan Hosang

De meeste mensen vinden geluk het hoogste goed in het leven, maar met een slechte gezondheid voelt men zich vrijwel nooit gelukkig."

Natuurlijk is een goede gezondheid niet voor iedereen weggelegd. Soms zijn er genetische factoren in het spel, die ziekte bevorderen. Maar zelfs dan is met een gezonde voeding en leefstijl veel gezondheidswinst te behalen. Mirjam benadrukt dat voorkomen beter is dan genezen, maar ook al zijn er al klachten of is iemand al ziek, er is met voeding en lifestyle veel te verbeteren. In feite gaat het bij ziekte altijd om een probleem in de energiehuishouding. Het orgaan/systeem waar de ziekte zich uit, krijgt energie tekort doordat een ander systeem, bijvoorbeeld de bloedsuikerhuishouding, te veel energie 'steelt'. Het lichaam streeft altijd naar evenwicht en overleving en zal de systemen die noodzakelijk zijn voor overleving altijd voorrang geven. En dit gaat ten koste van systemen die voor de overleving minder belangrijk zijn, zoals huid, brein en spijsvertering. Daarom uiten klachten zich daar vaak als eerste in bijvoorbeeld eczeem, jeuk, vermoeidheid, darmklachten of depressieve gevoelens.

,,Er wordt enorm veel geschreven over voeding. Je kunt de tv niet aanzetten of er wordt alweer een nieuwe visie gepresenteerd". Mirjam is blij met al die aandacht voor gezondheid en de relatie met voeding, maar het wordt daardoor wel steeds lastiger om te bepalen wat nu werkelijk goede voeding is. Mirjam: ,,De waarheid is voor ieder mens weer anders, er is geen mens hetzelfde en er zijn zoveel factoren die meespelen, zoals genetische aanleg, chronische stress, gezinssituatie en medicatiegebruik".


[OP MAAT] Mirjam geeft in haar praktijk 'Goede Voeding & Zo' in Renswoude op maat gesneden voedingsadviezen. Iemand die medicatie gebruikt, kan bijvoorbeeld beter geen grapefruit eten en iemand met een schommelende bloedsuikerspiegel heeft veel baat bij koolhydraatbeperking, maar sport die persoon intensief, dan moet daar in het advies wel rekening mee gehouden worden. Er zijn echter adviezen die voor vrijwel iedereen gelden. Eentje daarvan is méér groenten en fruit (liefst biologisch), iedere dag voldoende bewegen en niet langer dan een half uur achter elkaar zitten".

Mirjam raakte in de loop der tijd steeds meer geboeid door goede voeding/leefstijl. Ze heeft zich erin vastgebeten.

,,Toen ik jaren geleden als pedicure werkte en cliënten met gezondheidsproblemen in mijn pedicurestoel kreeg, raakte ik steeds meer geboeid door voeding en gezondheid en heb ik me daarin grondig verdiept en ik ben nog steeds bezig met leren", vertelt Mirjam.

Na opleidingen tot gewichtsconsulent en voedingsdeskundige, volgde de hbo medische basiskennis, orthomoleculair therapeut en hormoontherapie.

In haar praktijkruimte in haar woning aan de Van Rijnesteinlaan, ontvangt zij niet alleen mensen die willen afvallen, maar ook mensen met darm- en spijverteringsklachten, allergieën, hormonale klachten, huid- en gewrichtsklachten, vermoeidheid en bloedsuikerproblemen.

[UIT BALANS] Mirjam: ,,Een mooie eerste stap naar de oplossing van klachten, is het overgaan naar zoveel mogelijk onbewerkte voeding, met het zwaartepunt bij groenten/fruit en zoveel mogelijk te variëren. Soms, bij heftigere klachten, worden ook fytotherapeutische middelen (kruidenpreparaten) en/of voedingssupplementen ingezet. Naast gezonde voeding en een actieve leefstijl is het aanpakken van chronische stress belangrijk". Mirjam: ,,stress op zich is niet ongezond, daar zijn we evolutionair op ingesteld. Waar we niet op ingesteld zijn, is het steeds maar aanhouden van die stress. Hierdoor raken systemen uit balans, met alle gevolgen voor je gezondheid van dien. In deze tijd worden we overvoerd met prikkels. Al doen we nog zo ons best, ons lichaam is er genetisch niet toe in staat om al die prikkels te verwerken. Met als klachten als slaapproblemen, burn-out, depressie en overspannenheid".

[EVENWICHTSBALK] ,,Bij een gezond mens krijgen alle systemen genoeg energie om optimaal te functioneren en ben je in staat om adequaat te reageren op prikkels en verstoringen ". Je balanceert als het ware op een evenwichtsbalk, wiebelt soms gevaarlijk, maar valt er niet vanaf. Je lichaam en geest zijn flexibel".

Mirjam ziet in de statistieken dat mensen wel steeds ouder worden, maar dat het percentage gezonde levensjaren bij zowel man als vrouw afneemt. ,,De medische wetenschap is in staat om ons lang in leven te houden. Maar wat ook een grote rol speelt, is het eten van veel bewerkt voedsel, zoals pakjes en zakjes met veel E-nummers, bewerkte vetten, roken. Ook gif en hormoonverstorende stoffen in het milieu, drinkwater en in huidverzorgingsproducten spelen een bedenkelijke rol. Tel daarbij onze 'zittende leefstijl' en chronische stress, waar we vroeger minder mee te maken hadden, bij op en het plaatje is rond.

Tegenwoordig laten we een brommertje komen om een pizza te bezorgen of laden we onze boodschappenkar vol met bewerkte voeding als frisdranken, koek, zakjes, snoep en chips. Terwijl we in de oertijd bij wijze van spreken een dag moesten jagen/verzamelen voor we geheel natuurlijk en onbewerkt eten op tafel hadden. We gebruikten frequent onze spieren en ons loopvermogen.
Ook eten we tegenwoordig de hele dag door, terwijl we vroeger alleen aten, als er voedsel beschikbaar was.

Onze genen veranderen nauwelijks. Ze zijn nog vrijwel identiek aan die in de oertijd, maar ons eet- en leefpatroon is compleet veranderd. Degeneratie betekent wég van de genen. Zou hier een link kunnen liggen met degeneratieve ziektes als Alzheimer, ALS en Parkinson?

Mirjam hoopt dat steeds meer mensen gaan inzien dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor hun gezondheid. ,,2020 is net begonnen: geen mooier moment dan een net gestart nieuw jaar om jezelf het allerbelangrijkste te gunnen: gezondheid. Kom van die bank, verander je voeding en leefstijlpatroon en laat je verrassen door het resultaat."

advertentie