Marleen Stuart met medewerktster Floor Grouls van Modiform.
Marleen Stuart met medewerktster Floor Grouls van Modiform. Rinus van Denderen

Investeren in vitaliteit en werkgeluk

13 september 2023 om 15:05 Zakelijk

LEUSDEN Modiform wil graag investeren in haar mensen. Het bedrijf dat kweek- en transporttrays,  potten en packs voor de tuinbouwsector maakt, doet dat onder andere door middel van opleidingen en een veilige en prettige werkplek te creëren. Maar sinds dit jaar biedt het in de vestigingen in Scherpenzeel, Leusden, Renswoude en Roosendaal ook een vitaliteitsprogramma aan dat aansluit op de verschillende behoeften van de medewerkers. 

Modiform Fit & Care, zoals het vitaliteitsprogramma heet, werd in maart geïntroduceerd. Het programma was het resultaat van een intern onderzoek en brainstormsessies met medewerkers uit verschillende functies en van verschillende vestigingslocaties, geeft Anne-Marie van Beek, HR adviseur van Modiform aan. ,,Het ontwikkelen van dit programma deden wij natuurlijk niet alleen. Wij hebben Vital2work benaderd om ons hierbij te begeleiden.” 

MAATWERK 

Namens Vital2work is Marleen Stuart bij het vitaliteitsplan betrokken. Stuart is vitaloog, een combinatie van vitaliteitscoach, leefstijlcoach, vitaliteitsmanager en -adviseur. ,,Een vitaliteitsprogramma opzetten is altijd maatwerk”, vertelt Marleen. ,,Na het interne onderzoek is er met de Modiform-medewerkers een programma opgesteld dat hierbij aansluit.”

Dat programma bestaat uit onder andere workshops, trainingen en 1 op 1 coaching, zegt Marleen. ,,Denk bijvoorbeeld aan activiteiten als bootcamps. Dit soort ideeën worden verzameld door ambassadeurs. Dat zijn medewerkers die binnen de afdelingen als aanspreekpunt fungeren. Zij promoten de activiteiten, maar komen ook geregeld met ideeën om het plan bij te stellen.” 

Een vitaliteitsprogramma opzetten is altijd maatwerk

Modiform is een bedrijf waar werkzaamheden en werktijden van medewerkers nogal verschillen per functie en afdeling. Dat merkte Marleen ook aan de feedback die ze kreeg. ,,Bij productiemedewerkers is meer behoefte aan ontspanning en herstel, omdat ze fysiek zwaar werk doen. Ook zie je dat er bij hen wel enige behoefte is aan leefstijl coaching. Bij kantoorpersoneel zijn thema’s als stress en bewegen weer belangrijk.”  

ELKAAR INSPIREREN

De diverse thema’s komen verspreid over het jaar aan bod en worden het jaar daarop weer herhaald, zegt Marleen. ,,We proberen elke keer weer iets nieuws aan te bieden binnen thema’s als gezonde voeding, stress & relax en zomerfit. Bij dat laatste gaat het bijvoorbeeld over hoe je omgaat met extreme warmte op het werk, maar ook als je op vakantie bent en waar je dan op let met voeding en bewegen, zodat je weer met een opgeladen batterij aan de slag kan. We laten medewerkers ook nadenken over hoe ze dit praktisch kunnen maken voor henzelf. In workshops kunnen verschillende afdelingen elkaar inspireren met bepaalde oplossingen en tips. Dat soort onderlinge contacten werkt heel goed, ook omdat het personeel elkaar natuurlijk al wat langer kent.” 

Modiform biedt maandelijks activiteiten en workshops aan. Afhankelijk van de grootte van de vestiging is dit 1 a 2 keer per maand een dagdeel, zegt Anne-Marie van Beek. ,,Marleen is dan aanwezig, maar ze is daarnaast ook per mail en telefoon bereikbaar. Ook kan ze individuele coaching sessies aanbieden, wij zien dit echt als een pluspunt. En alle persoonlijke informatie die bij Marleen komt, blijft strikt vertrouwelijk.”

POSITIEVE REACTIES

Stuart is zeer tevreden over de resultaten tot nu toe en de positieve houding van de Modiform-medewerkers. Ook Anne-Marie van Beek ziet dat de reacties over het algemeen positief zijn en dat de groep deelnemers aan het vitaliteitsprogramma nog steeds groeit. ,,Wij vinden het belangrijk om een goede werkgever te zijn. Dat medewerkers met plezier bij ons werken en gezond en fit blijven, ook als ze ouder worden. We willen dan ook graag achterhalen wat nodig is om medewerkers te ondersteunen of te inspireren op het gebied van vitaliteit en werkgeluk. Zodat we daarop kunnen inspelen met ons aanbod. Vitaliteit zal in ieder geval als thema voor onze medewerkers niet meer verdwijnen!”

Dit artikel wordt u aangeboden door Modiform.

advertentie
advertentie