smart
smart Gemeente Scherpenzeel

Scherpenzelers zetten zich in voor burgerhulpverlening

5 november 2021 om 09:05 Zorg

SCHERPENZEEL Rum zestig Scherpenzelers hebben in september en oktober meegedaan aan de gratis reanimatietrainingen die de gemeente Scherpenzeel en Ehbo-vereniging Renswoude/Scherpenzeel hebben aangeboden. Er waren herhalingstrainingen van een avond en basistrainingen van twee bijeenkomsten. Onderdeel van de training was het gebruik een automatische externe defibrillator (AED).

,,Als iedere seconde telt, dan is het van levensbelang dat er direct hulp kan worden geboden door middel van reanimatie en rnet een AED. De gemeente Scherpenzeel zet zich in om een dekkend netwerk te hebben’’, aldus loco-burgemeester Henny van Dijk. ,,Niks doen is geen optie.”

De AED is een draagbaar apparaat dat wordt gebruikt om mensen met een hartstilstand een elektrische schok toe te dienen. Deze elektrische schok reset het hart door het heel even stil te leggen, met als doel om het hart weer in een normaal ritme te laten kloppen.  

De trainingen voorzagen volgens Van Dijk duidelijk in een behoefte. ,,Deelnemers gaven onder meer aan dat ‘Het is goed om te weten wat ik moet doen als het wel nodig is!’ en ’Ik vind het belangrijk. Mijn ouders en de mensen in mijn omgeving worden ouder. Fijn om te kunnen helpen als dat nodig is’ en ‘Als er iets gebeurt kan ik eerste opvang verrichten’.’’

Reanimatie komt volgens Van Dijk in Nederland circa 300 keer per week voor, buiten het ziekenhuis om. ,,Hierbij kan direct handelen levensreddend zijn. Daarom zijn wij blij dat er in de gemeente Scherpenzeel gemotiveerde mensen zijn die willen helpen en daarmee levens redden.’’

advertentie
advertentie