Een tractor en een volle silagewagen rijdt het maisveld af.
Een tractor en een volle silagewagen rijdt het maisveld af. Adriaan Hosang

Droogte slecht voor vorming kolven

28 augustus 2018 om 16:22 lokaal

RENSWOUDE Het warme weer van de afgelopen maanden heeft duidelijk z'n invloed gehad op het maïskneuzen. Vanwege de langdurige droogte heeft de maïs niet voldoende kunnen groeien en is het vormen van maïskolven duidelijk achter gebleven, waardoor de opbrengst op tal van plaatsen duidelijk veel minder is dan in voorgaande jaren.

Een aantal weken geleden gaf LTO Gelderse Vallei-bestuurder Art Wolleswinkel al aan dat, wil maïs goed gedijen, je regen nodig hebt. Als die lange tijd uitblijft is beregenen noodzakelijk. Iedereen weet dat die regen lange tijd ver te zoeken was en dat op een zeker moment ook beregenen niet meer was toegestaan. Het gevolg daarvan laat zich raden, maïs met kleinere of helemaal geen kolven en in plaats van vers groen blad nu op tal van plaatsen verdord. Bruin blad.

AARDIG KAAL Dat heeft ervoor gezorgd dat tal van loonbedrijven veel eerder dit jaar zijn gestart met maïskneuzen, om de eenvoudige reden dat langer wachten nauwelijks effect sorteert. Op allerlei plekken zie je de maïskneuzers al in actie en rijden tractoren met Silagewagens vanaf de maïsvelden richting de opdrachtgever. Ook op de Emminkhuizerberg, die vrijwel jaarlijks één maïsveld is, is het nu al aardig kaal.

KUILHOOP Ook de medewerkers van Loonbedrijf Lagerweij uit Renswoude hebben hun maïskneuzer, tractoren en silagewagens al weer op diverse plaatsen in de regio ingezet om de klanten van dienst te zijn. Uiteindelijk belandt die maïs veelal bij het bedrijf van de betreffende opdrachtgever en wordt dit verwerkt in een kuilhoop.

Henk Lagerweij: ,,Op diverse plaatsen heeft gewoon langer wachten geen zin, waar nu geen kolf in zit komt er ook geen meer. Nee, het is geen best jaar voor de maïs. Er is gewoon teveel verdroogd door de warmte. Op sommige lager gelegen percelen is de maïs redelijk. Op delen waar de maïs er redelijk tot goed bijstaat, wacht men gewoon nog enkele weken, maar veel maïs is al gekneusd".

De mais wordt op veel plaatsen al geoogst.
advertentie
advertentie