Afbeelding
Adriaan Hosang

Global Goalsgemeente Renswoude maakt zich sterk voor duurzaam toerisme

28 september 2018 om 11:38 lokaal

RENSWOUDE Loco-burgemeester Sander van 't Foort ontving woensdagmiddag in het gemeentehuis van Renswoude zo´n vijftig Global Leaders. Daarbij ging het om deskundigen op het gebied van duurzaam toerisme uit 22 landen, die deelgenomen hadden aan de Green Destinations Global Leaders conferentie in Arnhem/Nijmegen, georganiseerd de provincie Gelderland. Ze kregen natuurlijk ook een toeristische rondleiding door historisch Renswoude. Zo werd een bezoekje gebracht aan onder meer de Koepelkerk en het Kasteel.

Tijdens de conferentie gingen de deelnemers in op de internationale trends op het gebied van duurzaam toerisme in Europa, Amerika, Afrika, Azië en Australië. Zij lanceerden vervolgens het Global Leaders Netwerk. Daarin verklaren de deelnemers zich in te zullen zetten voor een duurzamer toerisme in hun regio. Maar men zal elkaar ook actief bijstaan in het voorkomen van negatieve effecten van het toerisme voor de lokale economie, de lokale bevolking, dieren, en de plaatselijke cultuur, natuur, landschap en milieu. Uitgebreid werd tijdens de conferentie ingegaan op het toeristisch beleid in Nederland, zoals dat van Amsterdam, Schouwen Duiveland en Zuid-Limburg. In het kader daarvan besprak men best practices uit Portugal, Slovenië, Rwanda, Japan en Australië besproken. Men ging ook op de fiets door Nationaal Park De Hoge Veluwe, bracht een bezoek aan de Wageningen Universiteit en bracht dus ook een bezoek aan Renswoude.

HANDTEKENING Loco-burgemeester Sander van 't Foort wees het gezelschap erop dat Renswoude één van de kleinste gemeenten in Nederland is. De gemeente kenmerkt zich volgens hem door de aanwezigheid van veel verenigingen, die van alles organiseren voor jong en oud. Hij liet vervolgens weten dat Renswoude mee wil werken aan de duurzaamheidsdoelstellingen. ,,Vandaar ook dat wij een handtekening zetten en ook de kleinste Gobal Goals gemeente zijn van Nederland. Ja, ook wij gaan voor duurzaamheid.´´

In 2015 zijn 17 internationale duurzaamheidsdoelstellingen vastgesteld. Daarbij gata het onder meer om een duurzame energievoorziening en het tegengaan van armoede. Renswoude gaat als Global Goalsgemeente ook met deze duurzaamheidsdoelstellingen aan de slag. Verder doet de gemeente mee aan de campagne 'Gemeenten4GlobalGoals'. ,,Dit betekent concreet dat wij plannen gaan ontwikkelen voor een aantal duurzaamheidsthema's zoals afval en energie. Het doel is Renswoude een stukje groener te krijgen zodat ook onze kleinkinderen – en hun kinderen – kunnen genieten van ons prachtige dorp.´´

Vervolgens werden de deelnemers in twee groepen gesplitst en was er een rondleiding door het historische Kasteel Renswoude en vertelde de heer Enschede van alles over bewoners van het kasteel, de stichter, familieleden en het Grand Canal. In de Oudheidkamer verzorgden Dikkie van den Brandhof en Gerda Vermeulen een rondleiding.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie