De bezoekers van de eerste bijeenkomst over de toekomstvisie schetsten over het algemeen een behoorlijk positief profiel van hun woon- en leefomgeving
De bezoekers van de eerste bijeenkomst over de toekomstvisie schetsten over het algemeen een behoorlijk positief profiel van hun woon- en leefomgeving Margreet Hendriks

'Groen, bedrijvig en sociaal'

15 oktober 2018 om 12:47 lokaal

SCHERPENZEEL 'Rustig, groen, centraal, kleinschalig, leefbaar, sociaal, ondernemend en goede voorzieningen'. Gevraagd naar hoe zij hun dorp in één woord willen typeren, schetsten veel bezoekers van de eerste meepraatavond over de Toekomstvisie tot 2030 een behoorlijk positief profiel van hun woon- en leefomgeving. Een enkel 'oubollig' was ook te horen als waarschuwing voor het soms al te behoudend beleid en conservatief denken in deze gemeente.

Projectleider Hans van der Werff van bureau Berenschot zei verrast te zijn door de in het algemeen vrij hoge waardering van Scherpenzelers voor hun dorp. Dat was in soortgelijke processen bij andere gemeenten wel eens anders, zo liet hij weten.

FOTO VAN SCHERPENZEEL De mate van tevredenheid over het leven in Scherpenzeel spreekt volgens Van der Werff ook wel een beetje uit de statistieken, waarin het dorp naar voren komt als een plaats met weinig migratie (inwoners blijven hier graag wonen), een relatief hoog geboortecijfer, weinig werkloosheid en veel bedrijvigheid. De levensverwachting in Scherpenzeel is hoog, volgens Van der Werff, en dat verklaart misschien ook wel de een snelle groei is van het aantal 65-plussers in het dorp; van 12,3 procent in 2013 naar 18,6 procent dit jaar. Al dit soort wetenswaardigheden worden op dit moment door Berenschot in kaart gebracht als een soort 'foto van Scherpenzeel' die aangeeft hoe het dorp ervoor staat en welke tendensen er zijn.

GROEN DORP De (sport)voorzieningen, het goede aanbod van middenstand in het centrum en het landschappelijk groen van het dorp werden door de aanwezigen het meest genoemd als kwaliteiten van Scherpenzeel. Bij het vaststellen van de waarden van Scherpenzeel waren het actief en betrokken ondernemersklimaat, de kleinschaligheid en de sociale cohesie de grootste gemene delers. Zorgen werden er ook geuit en dan met name over de hoge concentraties fijnstof die in Scherpenzeel en omgeving worden gemeten, het verkeer (hardrijders, drukte op de Dorpsstraat en bij de scholen), goed openbaar vervoer en industriële ontwikkeling versus groene omgeving.

Dit laatste was ook een punt dat op deze avond nadrukkelijk door dorpsgenoot Nico de Haan voor het voetlicht werd gebracht. ,,Iemand merkte op dat het zo fijn is dat je om het dorp heen kunt lopen, maar daar komt een einde aan als de plannen voor uitbreiding van het industrieterrein aan de Stationsweg doorgaan. Of we een scheefgetrokken dorp met een grote industriële component willen hebben, lijkt me een fundamentele keuze in het kader van deze toekomstvisie'', aldus De Haan.

Om te peilen wat inwoners aanmerken als de meest belangrijke onderwerpen waaraan de gemeenteraad in de toekomstvisie aandacht en geld moet besteden werden er aan de hand van een aantal inhoudelijke thema's keuzelijstjes voorgelegd waaruit de aanwezigen middels stemkastjes hun voorkeur konden aangeven.

DIGITALE DIENSTVERLENING Onderhoud openbaar groen, openbaar vervoer, woningbouw, bescherming historische waarden (behoud aangezicht van het dorp), winkelaanbod, toeristische voorzieningen en evenementen scoorden hierbij hoog. Van de gemeente werd vooral verwacht dat de taken worden uitgevoerd in goede samenwerking met de lokale gemeenschap (bedrijven, maatschappelijke organisaties en inwoners) en werkt aan uitbreiding van de digitale dienstverlening naast een goed bereikbare publieksbalie in Scherpenzeel. Met stip op nummer 1 werd aangegeven dat het gemeentelijk huishoudboekje op orde moet zijn, gevolgd door visie en beleid, een effectieve en betaalbare ambtelijke organisatie en een goede kwaliteit van de dienstverlening.

SAMENWERKING Tegen samenwerking op een aantal terreinen met andere gemeenten leken weinig bezwaren te bestaan, mits het maar duidelijk (financieel) voordeel oplevert. Hoewel bij sommige lijstjes de keuzes lang niet altijd als makkelijk of helder werden ervaren, leverden de vragen over met welke buurgemeenten Scherpenzelers zich het meest verbonden voelen nog de meeste moeite op. Qua samenstelling van de bevolking werd gegokt op Barneveld, maar op alle andere terreinen (landschappelijk, politiek, economisch en dergelijke) kwamen Woudenberg en Renswoude meer in beeld. Leusden, Ede of Veenendaal kregen weinig tot geen drukken op de knop.

De blijvende zelfstandigheid van de gemeente Scherpenzeel bleek voor de overgrote meerderheid van de aanwezigheid buiten kijf te staan. Nico de Haan, die zei blij te zijn met het kennelijk grote draagvlak voor een groen dorp, bleek hiervoor zelfs het Scherpenzeels volkslied uit 1950 uit zijn archieven te hebben gediept. Hij droeg het lied, dat begint met de woorden 'Waar de dophei en de struikhei schitt'rend bloeit' niet alleen ter plekke voor, maar had ook een kopie van de tekst meegenomen voor het gemeentebestuur. ,,Mooi om voortaan samen te zingen aan het begin van elke vergadering.''

advertentie
advertentie