De politiehond wordt ingezet om de tweede verdachte uit de caravan te krijgen.
De politiehond wordt ingezet om de tweede verdachte uit de caravan te krijgen. Adriaan Hosang

'Er zijn wel meer dan honderd witte caravans'

23 oktober 2018 om 06:00 lokaal

RENSWOUDE Lang niet iedereen zal het opgevallen zijn, maar donderdagmiddag- en avond cirkelde er een politiehelikopter boven Renswoude.

Dat gebeurde tijdens een oefening met vijf doelen, namelijk: burgernetparticipatie, activering van de WhatsApp-groepen, training van de centrale meldkamer, training van het personeel in de politiehelikopter en samenwerking tussen de verschillende disciplines.

SIGNALEREN 's Middags ging het erom twee verdachten die zich met een auto ophielden in het dorp te signaleren. De mensen die binnen Burgernet en WhatsApp actief zijn kregen een melding door en konden uitkijken naar een verdachte situatie. Renswoude kent momenteel zeven WhatsApp-groepen, die wel wisten dat er een grote oefening zat aan te komen, maar niet exact waar en wanneer.

Om 15.15 uur gaf wijkagent IJzebrand Havinga het startsein voor de oefening en om 15.28 uur kwam de eerste reactie van iemand uit een WhatsApp-groep, korte tijd later opnieuw uit enkele groepen. Arjan Eilander van de gemeente: ,,In totaal zijn zo'n 350 mensen aangesloten bij de WhatsApp-groepen".

OPSPORING Ook via Burgernet wordt er gereageerd. Om 15.45 uur wordt de politiehelikopter ingezet. Die komt vanuit Maarssen naar Renswoude. Een verdachte wordt gesignaleerd in de Beekweide en later op de Barneveldsestraat. Daar verlaat de man de auto en rent het bos in. Politiemensen starten de opsporing en ook bij een caravan wordt een verdachte gesignaleerd, die met hulp van de hondengeleider wordt gearresteerd. De andere man wordt in een greppel aangehouden.

Bij de evaluatie geeft wijkagent IJzebrand Havinga aan dat het best moeilijk is om situaties door te geven. Zeker als er gesproken wordt over een witte caravan, dan zijn er op een camping wel meer dan honderd. 's Avonds konden burgers weer attent reageren. Nu ging het om twee 'boeven' op de fiets, die door het dorp reden.

De eerste verdachte wordt geboeid afgevoerd.
Afbeelding
De politiehond zorgt er voor dat de verdachte er niet vandoor gaat.
advertentie
advertentie