Notaris Korlaar tijdens zijn lezing bij Passage.
Notaris Korlaar tijdens zijn lezing bij Passage. Adriaan Hosang

'Regel je zaken op tijd'

23 oktober 2018 om 16:04 lokaal

RENSWOUDE Tijdens de ledenbijeenkomst van Passage ging notaris Alex Korlaar uit Scherpenzeel woensdagavond in gebouw Reho- both in op de voordelen van een levenstestament, de volmacht en het testament.

Hij kreeg het woord na een in memoriam en een minuut stilte voor Passage-lid mevrouw Lankwaarden.

OPEISEN Voordat Korlaar inging op het thema van deze avond besprak hij schenking aan kinderen. Wilsbekwaamheid en wilsonbekwaamheid kwamen aan bod. Het opeisen van het erfdeel door kinderen en de gevolgen van het niet beschikken over een testament werden toegelicht. Met betrekking tot het testament wees notaris Korlaar op de hoogte van de erfbelasting en in dat verband werd ook gesproken over bewindvoering, bijvoorbeeld voor wie nog jonge kinderen heeft of zaken niet vertrouwt. Korlaar wees ook op het nut van een executeur, zeker als je alleen bent. Hij of zij is degene die alles regelt. Nuttig om zaken te regelen is het codicil. Korlaar wees ook op financieel misbruik van ouderen, vaak door familieleden.

LEVENSTESTAMENT Korlaar: ,,Regel zaken op tijd, zeker voordat een arts ingeschakeld moet worden om zaken te regelen''. In het levenstestament staan bijvoorbeeld wensen in geval iemand door een ongeval of ziekte zaken niet meer zelf kan regelen. ,,Wijs een vertrouwenspersoon aan. Heb je geen partner of kind, stel een levenstestament op. Het testament regelt zaken over je bezittingen.

,,Het heeft me aan het nadenken gezet, het was leerzaam en ik hoorde dingen die ik niet wist", aldus bezoekster Janneke.

Een volle zaal tijdens de lezing van notaris Alex Korlaar.
advertentie
advertentie