,,We verrassen de pleegouders graag. En ik weet zeker dat het in de smaak zal vallen
,,We verrassen de pleegouders graag. En ik weet zeker dat het in de smaak zal vallen", glimlacht Henk Vreeswijk, wethouder namens Gemeentebelangen Scherpenzeel. Janneke Hek

'Attentie valt in de smaak'

25 oktober 2018 om 16:08 lokaal

SCHERPENZEEL De gemeente Scherpenzeel waardeert de inzet van pleegouders voor kinderen uit het dorp die (tijdelijk) niet meer thuis kunnen wonen.

De redenen zijn divers, maar de gemeente wil die inzet in de vorm van een attentie belonen. In de week van de pleegzorg, 31 oktober tot 7 november zal wethouder Vreeswijk zich hiervoor inzetten.

BELANG KIND ,,Wat we precies gaan doen, houd ik nog even voor me. We verrassen de pleegouders graag. En ik weet zeker dat het in de smaak zal vallen", glimlacht Henk Vreeswijk, wethouder namens Gemeentebelangen Scherpenzeel.
In de gemeente zijn tien kinderen ondergebracht in pleeggezinnen. Zoveel mogelijk in het eigen dorp, maar soms is het beter voor een kind om wat verder weg opgevangen te worden of er zijn geen Scherpenzeelse gezinnen op dat moment beschikbaar. ,,Ons doel is om een kind dat in de pleegzorg belandt, zoveel mogelijk in de eigen omgeving te houden, op school en de buurt. Maar dit lukt niet altijd en is ook niet altijd in het belang van het kind. Voor zowel ouders als kinderen is de beslissing om (tijdelijk) uit huis te gaan een moeilijke. Ouders kunnen dit ervaren als falen. Gelukkig wordt men in deze keuze geadviseerd en begeleid door onder meer de lokaal ambulant begeleider van het jeugdteam. Ik moet zeggen dat in Scherpenzeel de betrokkenheid op elkaar groot is. En dat is echt bijzonder waardevol", vervolgt Vreeswijk.


VERRIJKEND Op dit moment is het aantal kinderen dat in een pleeggezin woont, hoger dan ooit in Scherpenzeel. De verklaring ligt volgens de gemeente in het feit dat kinderen in een zelfde situatie in het verleden in een instelling werden geplaatst en niet in een gezinssituatie. ,,Terwijl we nu geloven dat het voor het kind het beste is om in een gezin opgevangen te worden". En daarbij is het plaatsen van een kind in een instelling ook duurder voor de gemeente. Pleegzorg is in principe vrijwillig, al staat er wel een vergoeding tegenover.
Pleegzorg bieden is intensief maar ook verrijkend. Dat zijn de geluiden die Vreeswijk terug hoort van 'zijn' pleeggezinnen. Er zijn diverse vormen van pleegzorg mogelijk. Zo is er de 24/7 pleegzorg waarbij een kind fulltime bij een pleeggezin komt wonen. Maar ook weekend- of vakantieopvang is mogelijk. Of één vaste dag in de week. Vreeswijk prijst ook de inzet van Buurtgezinnen.nl. Deze organisatie is ook in Scherpenzeel actief en biedt informele ondersteuning aan overbelaste gezinnen. ,,Zo voorkomen we soms de gang naar pleegzorg. Al is het maar dat een ouder even zijn of haar hart kan luchten tegen een mede-ouder''.
Wie plaats heeft in huis, hart en hoofd voor een pleegkind, kan zich aanmelden op www.pleegzorg.nl of bij de gemeente. Na een zorgvuldige screening volgt een training. Niet alleen gezinnen komen in aanmerking, ook alleenstaanden of echtparen kunnen pleegouder worden. ,,We proberen zoveel mogelijk maatwerk te bieden voor het pleegkind. En uiteraard blijven de ouders altijd ouders en betrokken bij het hele proces". Over pleegzorg vindt 17 januari een informatieavond plaats in de Sionkerk van het Centrum voor jeugd en gezin en de Schuilplaats die voor iedereen toegankelijk is.

advertentie
advertentie