Reactie op column "een mooi verhaal" van Margreet Hendriks uit de Scherpenzeelse Krant van 23 oktober.

24 oktober 2018 om 16:53 lokaal Deel je nieuws

We gaan er niet aan ontkomen dat er iets moet gebeuren aan de enorme afvalberg die we met elkaar produceren. En daar zijn we met zijn allen verantwoordelijk voor!  Zo, dat zijn we met elkaar eens mevrouw Hendriks. Nu de rest nog, want daar zit nog wel wat verschil van mening. 

Zoals ik in de commissievergadering ook al meldde is er een belangrijk onderscheid tussen de vaste en de variabele kosten bij de invoering van de DIFTAR. De vaste kosten gaan inderdaad omhoog, maar de variabele kosten heb je zelf in de hand.

Ik woon zelf met mijn dochtertje in een tweepersoons huishouden. Normale tussenwoning, en nee, afval scheiden deed ik voorheen niet fanatiek genoeg, soms uit gemakzucht.

Nu ik die aardappelschillen echter direct in mijn portemonnee ga voelen, ben ik toch een stapje extra gaan zetten. Als alleenstaande moeder is het vaak krap, dus als ik kan besparen doe ik dat graag.

Mijn grijze kliko is, als ik hem niet aan de straat zet, pas na 4 maanden ofwel 20 weken vol. Afgezien van een verhuizing of iets dergelijks. Ik denk dat het nog beter kan, maar dat zal de praktijk moeten uitwijzen. Hoe komt dit? Een kliko is 100 cm hoog en mijn tweewekelijkse afval ongeveer 10 cm, mits los gestort en zorgvuldig gescheiden, dus geen loze ruimtes zoals bij op elkaar gestapelde zakken, loze ruimte kost geld. Zo hoeft de container pas na 20 weken naar de straat. Dat is 2,5 keer per jaar, heel wat anders dan de 12 keer bij mevrouw Hendriks. Het scheelt mij pakweg € 50,- per jaar.

Dus: het vaste deel gaat omhoog omdat deze is opgelegd door het rijk, daar ontkomen we niet aan. Het variabele deel heb je zelf in de hand en dat het lukt blijkt in de praktijk.

Daarnaast vind ik het ook een verantwoordelijkheid om de aarde een stukje mooier achter te laten dan we hem aangetroffen hebben. We hebben de aarde immers niet alleen gekregen van onze ouders, maar vooral te leen van onze kinderen. 

Annet van Riel
Commissielid PRO Scherpenzeel

advertentie
advertentie