Het bekende Jachtseizoen-spel werd vanmiddag in Scherpenzeel gespeeld.
Het bekende Jachtseizoen-spel werd vanmiddag in Scherpenzeel gespeeld. Janneke Hek

'Geslaagde spelmiddag voor tieners'

30 oktober 2018 om 16:44 lokaal

SCHERPENZEEL Afgekeken van het onder de jeugd populaire YouTube-programma Het Jachtseizoen, werd donderdag een lokale versie gespeeld.

Twaalf Scherpenzeelse tieners meldden zich aan het begin van de middag bij Daan Smits. De coach van JOS (Jeugd in Ontwikkeling Scherpenzeel) organiseerde dit spel in de herfstvakantie voor kinderen van tien tot en met veertien jaar.

BOEVEN EN SPEURDERS Alle scholen bleken vertegenwoordigd te zijn bij aanvang van het spel. De dag ervoor heeft Smits nog in dubio gestaan om het af te blazen wegens gebrek aan aanmeldingen. ,,En toen kwamen er op het laatst nog verschillende aanmeldingen bij. We kunnen van start". De deelnemers vonden het wel wat spannend. Ze kennen het spel van YouTube. Hierbij wordt een bekende Nederlander uitgedaagd om uit handen van een team van speurders te blijven. Het concept was bij de kinderen bekend, maar hoe zou dat nu in Scherpenzeel gaan? Smits had hulp van jongerenwerker Anouk Koster en Albert van de Zandschulp.

Eerst moest de app van Jachtseizoen op twee mobiele telefoons worden geïnstalleerd. De aanwezige kinderen werden in twee groepen verdeeld, boeven en speurders. Nu kon het spel beginnen. De app telde af en daar renden de groep met 'boeven' weg. Doel was om een uur lang uit handen van de speurders te blijven. Met behulp van foto's van bekende locaties in de buurt werden aanwijzingen gegeven. En iedere tien minuten kreeg de groep met speurders een melding door waar de boeven zich bevonden. Een stip op een kaartje, verscheen in het schermpje.

GAAF IDEE Smits: ,,We hebben een gebied afgebakend waarbinnen de kinderen zich mogen bevinden. Een vierkant van de Eikenlaan, Willaerlaan, Lindenlaan en Glashorst. Het startpunt kozen we bij de nieuwe Glashorstschool". in de weken voorafgaand aan het Jachtseizoen fietste Smits geregeld even door het dorp om kinderen aan te spreken om zich op te geven. ,,Het enthousiasme was groot, maar ik zag dat niet terug in de aanmeldingen. Kinderen vonden het wel een gaaf idee, maar er kwamen weinig aanmeldingen. Gelukkig kwam dat op het laatste moment nog goed."

Voordat de speurders op pad gingen, werd de tactiek besproken. Belangrijk was om als groep bij elkaar te blijven en op de verkeersveiligheid te letten. Ook was het slim om te bedenken waar de boeven heen konden gaan. De meeste kinderen waren goed bekend in de buurt waar Het Jachtseizoen plaatsvond. Koster en Van de Zandschulp liepen elk met een groep mee. Smits bleef wachten op het startpunt voor vragen of eventuele calamiteiten.

De eerste jacht liep bijzonder snel. Binnen het kwartier waren de boeven getikt door de speurders. Hierna werden de rollen omgedraaid en ook toen ging het relatief snel. Hierna deed Smits zelf mee aan het spel. Het duurde bijna een uur voordat het doel behaald was. Het vierde spel werd wel opgestart, maar omwille van de tijd niet uitgespeeld. Een van de deelnemers kwam in het vuur van het spel ten val met schaafwonden tot gevolg. ,,Dat was vervelend. Maar verder kijken we terug op een geslaagde spelmiddag", vindt Smits.

Met behulp van een app gingen de speurders op zoek naar de boeven.
Welke kant zijn ze op?
advertentie
advertentie